Situaţie dramatică pe piaţa energiei din Germania: Guvernul vrea să naţionalizeze Uniper, cel mai mare jucător de pe piaţă, unde principalul acţionar e statul finlandez

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 septembrie 2022 35 afişări

Situaţie dramatică pe piaţa energiei din Germania: Guvernul vrea să naţionalizeze Uniper, cel mai mare jucător de pe piaţă, unde principalul acţionar e statul finlandez

Guvernul german şi-ar putea creşte participaţia peste 50% la importatorul de gaze Uniper SE, a informat miercuri Bloomberg News.

Importatorul german de gaze are nevoie de mai mult ajutor din partea statului după ce a accesat deja un pachet de sprijin care ar putea avea o valoare de până la 20 de miliarde de euro (19,98 miliarde de dolari), se arată în raport.

Atât Uniper, cât şi ministerul german al economiei au refuzat să comenteze raportul.

"Naţionalizarea este singura soluţie rămasă, resursele de capital ale Uniper sunt total sub apă. Matematic vorbind, nu se poate face altceva", a declarat pentru Reuters o sursă apropiată subiectului.

Acţiunile Uniper au scăzut cu 5,6% la 0847 GMT, în urma raportului.

La sfârşitul lunii august, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania a solicitat mai mult ajutor financiar de la guvernul german, ridicând factura pentru salvarea grupului de utilităţi la 19 miliarde de euro (19,01 miliarde de dolari), deoarece preţurile în creştere ale gazului şi energiei electrice secătuiesc rezervele de numerar ale gigantului.

Detaliile complete despre acordul de salvare al guvernului nu au fost încă clarificate, dar Germania a fost de acord în iulie să preia un pachet de 30% ca parte a acordului de salvare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.