Şeful Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, pus sub control judiciar

Autor: Vasile Magradean, Andreea Tobias Postat la 08 octombrie 2014 38 afişări

Şeful Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, Traian Riţiu, şi doi administratori ai unei societăţi din Baia Mare au fost puşi sub control judiciar, în urma percheziţiilor de marţi din judeţul Maramureş, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2012-2014.

Potrivit unui comunicat de miercuri al DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Traian Riţiu, directorul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare din subordinea ROMATSA, şi Vasile Pop şi Mihai Vasile Pop, administratori ai unei societăţi din Baia Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii au stabilit că Riţiu a dispus, în perioada 2012 - 2013, achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a unor lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 163.000 de lei.

Cele cinci lucrări au fost atribuite unei societăţi din Baia Mare, administrată de Mihai Vasile Pop.

De asemenea, Traian Riţiu a atribuit preferenţial, în 2012, contracte de lucrări care au fost supraevaluate, vizând în special renovări şi amenajări interioare şi exterioare ale spaţiilor aflate în patrimoniul instituţiei pe care o conduce. Lucrările s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, acestea fiind în valoare de aproximativ 186.442 de lei, fapt în urma căruia acesta a creat un prejudiciu patrimoniului ROMATSA şi a fost obţinut un avantaj pentru societăţile comerciale executante.

"Astfel, în intervalul martie - iunie 2012, unei societăţi comerciale i-au fost atribuite direct trei contracte de lucrări, respectiv lucrări de renovare a platformei staţiei meteo, a radiofarului din localitatea Borleşti, cât şi contractul Reparaţie exterioară vigie TWR. În luna mai 2012, unei alte societăţi comerciale i-au fost atribuite lucrări de reparaţii la radiofarul din localitatea Borleşti, respectiv izolarea şi finisarea pereţilor exteriori. Necesitatea realizării acestei ultime investiţii nu a fost argumentată într-un memoriu tehnic de necesitate, care trebuia întocmit anterior solicitării înaintate către ROMATSA RA", se arată în comunicatul citat.

În acest an, Traian Riţiu a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a şase lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA, în valoare de aproximativ 194.318,59 lei.

Cele şase lucrări au fost atribuite tot societăţii administrate de Mihai Vasile Pop.

În schimbul atribuirii lucrărilor, firma din Baia Mare a realizat mai multe lucrări de construcţii şi amenajare, în mod repetat, la un imobil aparţinând lui Riţiu, fără a i se pretinde sau a se primi de la acesta vreo sumă de bani sau bunuri şi fără emiterea de documente contabile.

De asemenea, Vasile Pop, administrator de fapt al firmei băimărene, a efectuat, de mai multe ori, plăţi de materiale necesare la construirea imobilului aflat în proprietatea lui Riţiu Traian Anton, la diverşi furnizori, sume de bani care nu i-au fost restituite de acesta.

Astfel, cât timp se află sub control judiciar, cei trei trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală de câte ori sunt chemaţi, să informeze despre eventuala schimbare a adresei, nu pot părăsi teritoriul României, nu se pot apropia de ceilalţi inculpaţi şi nu pot comunica direct sau indirect cu aceste persoane pe nicio cale şi nu pot deţine sau folosi arme.

Marţi, procurorii au făcut şapte percheziţii în judeţul Maramureş, inclusiv la sediul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, printre cei vizaţi fiind şi directorul instituţiei, pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2012-2014.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arăta, într-un comunicat de presă, că în această cauză se fac cercetări privind "suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012-2014". Anchetatorii au descins la şapte adrese din municipiul Baia Mare şi din localităţile învecinate, dintre care două la sediul unei instituţii publice şi restul la domiciliile unor persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PERCHEZIŢII,
CORUPŢIE,
URMĂRIRE PENALĂ
/actualitate/seful-directiei-serviciilor-de-navigatie-aeriana-baia-mare-pus-sub-control-judiciar-13371782
13371782
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.