Seful ARB despre Ordonanta 50: "Nu contestati dreptul bancilor de a face profit"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 noiembrie 2010 13 afişări

Nu bancile ar trebui intrebate de ce n-au aplicat inca din 2008 directiva europeana privind transparenta contractelor de credit de consum, ci Parlamentul ar trebui intrebat de ce o adopta atat de tarziu, a declarat vineri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

La seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB, Ghetea a fost intrebat de ce bancile nu s-au conformat la prevederile Directivei 48/2008 inca de cand aceasta a fost adoptata, ceea ce ar fi insemnat eliminarea de acum doi ani a unor comisioane, in primul rand a celui de rambursare anticipata, si calcularea dobanzilor la credite in functie de indicatorii pietelor (EURIBOR, LIBOR si ROBOR) in locul dobanzilor interne de referinta ale bancilor.

"Atata vreme cat Directiva nu a fost transpusa in legislatia romaneasca, bancile au facut ceea ce le-a permis legea. E ca si cum ati intreba producatorii de autoturisme de ce nu au trecut anticipat la standardele Euro 5", spune Radu Ghetea.

Aceeasi opinie a exprimat-o seful ARB si in privinta comisionului de rambursare anticipata a creditelor, mentinut de banci pana la intrarea in vigoare a Ordonantei 50, respectiv pana la 21 iunie 2010: "Eu personal nu sunt de acord cu un comision de rambursare anticipata mare. Dar atata vreme cat legea imi permite sa circul cu 90 sau 130 km/ora, nu ma intrebati de ce nu am mers cu 70 km/ora".

In plus, trebuie tinut cont ca 87% din sistemul bancar romanesc are actionariat strain, astfel incat a primat interesul afacerilor proprii, dupa cum era si firesc. "De ce bancile nu au avut in vedere in primul rand 'interesul national' nu e o intrebare la care ar trebui sa raspunda", a comentat Ghetea, precizand ca bancile urmaresc profitul la fel ca toate celelalte companii din economie. "Nu contestati dreptul bancilor de a face profit", a recomandat bancherul.

Bancile au acuzat, pe de alta parte, Guvernul ca a adoptat in ultimul moment OUG 50, care transpune in legislatia romaneasca Directiva 48/2008, respectiv in iunie 2010, cu doar cateva zile inainte de a expira termenul acordat tarilor membre UE de a se conforma la prevederile directivei. Aceasta a dus la introducerea peste noapte a unor prevederi contestabile, de la aplicarea ordonantei la stocul creditelor in derulare - principala nemultumire a bancilor - si pana la dreptul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor de a suspenda activitatea de creditare pentru anumite produse bancare considerate neconforme cu OUG 50. Atat FMI, cat si BNR au contestat cu deosebire acest drept al ANPC de a interveni in activitatea de creditare a bancilor.

"Noi nu am contestat in primul rand aplicarea OUG si la creditele ipotecare, care nu era prevazuta in textul Directivei; extinderea si la creditele ipotecare este practicata si de alte tari. Ceea ce afecteaza insa veniturile sistemului bancar este aplicarea OUG la stocul de credite aflate in derulare", a precizat Ghetea. ARB a estimat la aproape 600 de milioane de euro veniturile nerealizate in sistemul bancar daca OUG 50 ar fi aplicata la tot stocul de 8 milioane de contracte de credit deja existente.

"Bancile sunt o rotita importanta din mecanismul economic si nu foloseste nimanui slabirea sistemului bancar", a subliniat Ghetea. "Nu trebuie sa ne fie indiferent daca bancile fac sau nu profit", a continuat el, referindu-se la impactul asupra economiei Romaniei pe care il implica un gen de suprareglementare precum cel impus de OUG 50 in forma ei initiala.

El a mentionat ca au existat anterior la nivelul ARB incercari de a ajunge la o forma a unui contract de credit comun pentru toate bancile, insa initiativa s-a dovedit imposibil de aplicat, intrucat fiecare grup bancar are politica sa de creditare, aplicata in toate tarile unde are afaceri.

OUG 50 este in faza de dezbatere in comisiile parlamentare, urmand ca Parlamentul s-o ia in discutie dupa discutarea tuturor amendamentelor aduse de banci, ANPC, Asociatia Romana de Leasing si reprezentantii grupurilor parlamentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
OUG 50,
credite,
ordonanta,
Ghetea,
ARB,
profit,
ANPC,
Directiva 48,
FMI,
BNR
/actualitate/seful-arb-despre-ordonanta-50-nu-contestati-dreptul-bancilor-de-a-face-profit-7712894
7712894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.