Se modifică din nou legea evaziunii fiscale. Cum pot scăpa infractorii de dosar penal

Postat la 07 decembrie 2016 2695 afişări

Se modifică din nou legea evaziunii fiscale. Cum pot scăpa infractorii de dosar penal

O sedinta din cursul acestei saptamani, organizata de Guvern, a avut ca subiect legea evaziunii fiscale si, spun unele surse, a vizat modificarea legii evaziunii fiscale prin aducerea mai multor completari referitoare la plata prejudiciilor cauzate de aceasta infractiune.

O prima schita a proiectului emis de Ministerul de Finante arata ca una dintre prevederi propune ca, in cazul in care un faptuitor plateste integral prejudiciul provocat de o fapte de evaziune fiscala, ANAF e obligat sa renunte la plangerea penala, scrie fiscalitatea.ro

Cu toate acestea, Anca Dragu, ministrul de justitie, a declarat ca Guvernul nu a discutat nicio astfel de propunere. De asemenea, potrivit HotNews.ro, ministrul a mai precizat ca o prevedere a proiectului propune ca persoanele gasite vinovate de evaziune sub 50.000 de lei si care achita prejudiciul integral pana la primul termen al procesului nu vor mai avea dosar penal:

"Daca pana la primul termen persoana care este acuzata de evaziune fiscala de pana la 50.000 de lei plateste suma cu toate penalitatile, o singura data, practic dosarul se inchide".

Pentru cei care fac evaziune fiscala al carei cuantum depaseste 50.000 de lei, se vor aplica prevederile Codului Penal.

O prima schita a proiectului amintit a fost publicata:

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziuniifiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, dupa litera g) se introduce o noua litera, lit. h), cu urmatorul cuprins:

h) prejudiciu - suma impozitelor, taxelor, contributiilorsi a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.

2. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9, cu urmatorul cuprins:

Art. 9?

(1) Faptele prevazute la art. 8 si 9, sunt considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, in echivalentul monedei nationale la data emiterii actului constatator.

(2) Pentru infractiunile prevazute la art.8 si 9, actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a organului fiscal. Organul fiscal retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.