Ş-aide două, ş-aide trei, să-i dăm bătăi!

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 ianuarie 2013 33 afişări

Cu bateriile încărcate în vacanţă, după propria-i vorbă, premierul Victor Ponta a început anul în forţă. A cerut schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică, acuzând de rea-voinţă instituţia fiindcă între obişnuitele sale rectificări periodice ale PIB a apărut şi una care corectează în minus valoarea PIB din 2011, silind astfel Guvernul să bugeteze cheltuieli mai mici cu 1 mld. lei. A atacat Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) fiindcă a amânat sine die o soluţie în cazul licitaţiei suspendate pentru autostrada Comarnic-Braşov, le-a cerut miniştrilor să găsească soluţii să scape odată de "birocraţii şi şmecherii" din instituţiile statului, a convocat rapid noul Parlament pentru discutarea bugetului la 21 ianuarie şi a chemat în premieră toate partidele, inclusiv cele de opoziţie, să pună umărul la proiectul de buget.

Astfel de ieşiri nu sunt fără tâlc şi ele probabil se vor înmulţi în perioada următoare, întrucât sunt o armă cu multiplu efect: arată electoratului că premierul lucrează intens şi are curaj, pregăteşte tăierile de cheltuieli şi concedierile inevitabile de personal bugetar ce vor urma după vizita FMI şi continuă pe alte paliere lupta politică împotriva vechiului regim, după ce palierul preşedinţiei a rămas inatacabil, iar pe cel al justiţiei o luptă deschisă ar fi pe moment periculoasă, ţinând cont de avertizările UE.

Ponta criticase şi cu altă ocazie CNSC, spunând că e "numit de fostul guvern ca să nu ne lase pe noi", însă era nevoie într-adevăr de o abordare mai belicoasă, spre a nu lăsa impresia că guvernul USL e şi acum victima conspiraţiilor băsiste ori că dă vina pe ele pentru neputinţele proprii. Şi, cel mai important, un ton ridicat faţă de slujbaşi de lux precum cei din INS, CNSC sau alţii îi e de folos premierului cu atât mai mult cu cât din vechile aşteptări legate de o nouă suspendare a lui Traian Băsescu n-a mai rămas nimic, după cum corect şi-a povăţuit Ion Iliescu discipolii: premierul pregăteşte împreună cu preşedintele vizita delegaţiei FMI, iar atacurile reciproce dintre cei doi s-au cam dus, ceea ce înseamnă că frustrarea din tabăra USL are nevoie măcar de câteva mici noi debuşee, ca să nu şi-l fixeze la un moment dat tocmai pe Ponta drept ţintă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/s-aide-doua-s-aide-trei-sa-i-dam-batai-10430323
10430323
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.