Rusia va cheltui peste 50 miliarde de dolari din Fondul de Rezervă, pe fondul creşterii deficitului bugetar

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 27 februarie 2015 127 afişări

Guvernul Rusiei intenţionează să cheltuiască în acest an peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă, respectiv mai mult de jumătate din fondurile totale existente, din cauza declinului preţului petrolului şi a contracţiei economice care provoacă agravarea deficitului bugetar.

Tatiana Nesterenko, secretar de stat în Ministerul rus de Finanţe, a declarat vineri că guvernul va cere Parlamentului să permită cheltuirea în acest an a până la 3.200 de de miliarde de ruble (52,36 miliarde dolari) din Fondul de Rezervă, sumă care include 500 de miliarde de ruble prevăzute deja în buget, transmite Reuters.

Majorarea arată că Rusia ar putea cheltui într-un singur an peste jumătate din Fondul de Rezervă, în prezent în valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza situaţiei precare a finanţelor guvernamentale.

Guvernul de la Moscova revizuieşte în prezent bugetul pe 2015, care a fost conceput în baza unui preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril, cu mult peste nivelul actual de aproximativ 60 de dolari pe baril. Membri ai guvernului au declarat anterior că bugetul va fi revizuit luând în considerare un preţ mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril.

Veniturile bugetare sunt cu mult sub aşteptările iniţiale şi din cauza contracţiei economice provocată de sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

Nesterenko a spus că, în cel mai rău caz, Fondul de Rezervă ar putea scădea până la 1.000 de miliarde de ruble (16,1 miliarde dolari) până la sfârşitul acestui an, ceea ce ar împlica cheltuirea a peste 80% din fonduri.

Ministerul estimează pentru 2015 un deficit bugetar de 3,7% din PIB, o creştere mare de la prognoza anterioară de 0,6%.

Majorarea deficitului reflectă o scădere semnificativă a veniturilor comparativ cu estimările iniţiale. Pentru acest an sunt aşteptate venituri de 12.500 miliarde de ruble (201,6 miliarde dolari), faţă de suma inclusă în buget, de 15.100 miliarde de ruble.

Cheltuielile sunt estimate la 15.200 miliarde ruble (245,2 miliarde dolari), uşor sub nivelul de 15.500 miliarde ruble prevăzut în buget.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
BUGET,
/actualitate/rusia-va-cheltui-peste-50-miliarde-de-dolari-din-fondul-de-rezerva-pe-fondul-cresterii-deficitului-bugetar-13907438
13907438
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.