Rusia a testat o rachetă cu capacitate nucleară pe care Putin o numeşte cea mai bună din lume

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 aprilie 2022 29 afişări

Rusia a testat o rachetă cu capacitate nucleară pe care Putin o numeşte cea mai bună din lume

Într-o demonstraţie de forţă, la două luni de la atacul asupra Ucrainei, Rusia a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară, despre care preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că îi va face pe duşmanii Moscovei să se oprească şi să se gândească, scrie Reutera.

Putin a fost prezentat la televizor în timp ce era anunţat de armată că mult aşteptata rachetă Sarmat a fost testată pentru prima dată de la Plesetsk, în nord-vestul Rusiei, şi a lovit ţinte din peninsula Kamchatka, la aproape 6.000 km distanţă.

Testul rachetei Sarmat, în curs de dezvoltare de ani de zile, nu a surprins Occidentul, dar a venit într-un moment de tensiune geopolitică extremă. Rusia nu a reuşit încă să ocupe niciun oraş important de când a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, la 24 februarie.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

"Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice şi tehnice şi este capabil să învingă toate mijloacele moderne de apărare antirachetă....Această armă cu adevărat unică va consolida potenţialul de luptă al forţelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi va da de gândit celor care, în focul unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne ameninţe ţara."

Anunţând invazia în urmă cu opt săptămâni, Putin a făcut o referire la forţele nucleare ale Rusiei şi a avertizat Occidentul că orice încercare de a-i sta în cale "vă va duce la consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră".

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie intre în stare de alertă maximă. "Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităţilor", a declarat luna trecută secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că Sarmat a fost lansat dintr-un siloz, la ora 15.12, ora Moscovei.

Forţele nucleare ale Rusiei vor începe să primească livrarea noii rachete "în toamna acestui an", după ce testele vor fi finalizate, a declarat miercuri Tass, citându-l pe Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale Roscosmos.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.