Rovana Plumb: Concentraţia de cianuri va fi de 3 părţi/milion, adică o treime faţă de limita europeană. RMGC va cheltui 300 de milioane de euro pentru îndepărtarea poluării istorice

Postat la 24 septembrie 2013 75 afişări

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la audierile din Comisia specială pentru Roşia Montană, că ministerul a redus, în noul proiect, concetraţia de cianuri la o treime faţă de limita europeană prevăzută în Directiva europeană şi care este de 10 părţi pe milion. Ministrul a mai precizat că obligaţiile privind îndepărtarea "poluării istorice" de la Roşia Montană revin RMGC, suma estimată fiind în cuantum de 300 de milioane de euro.

Rovana Plumb: Concentraţia de cianuri va fi de 3 părţi/milion, adică o treime faţă de limita europeană. RMGC va cheltui 300 de milioane de euro pentru îndepărtarea poluării istorice

 "Proiectul iniţial permitea 5-6 părţi pe milion în iazul de decantare. Ne-am asigurat că investitorul va utiliza cea mai modernă tehnologie pentru neutralizarea cianurii. Ne-am asigurat că cianura va fi folosită numai în circuit închis, controlat, iar transportul va fi strict controlat", a spus Rovana Plumb.

Ministrul a precizat că, astfel s-a impus operatorului, indiferent care va fi, să lucreze cu o concentraţie de cianură de 3 părţi pe milion.

Ea a spus că au fost impuse, totodată, şi măsuri asigurătorii suplimentare care vizează o protecţie sporită a iazului de decantare.

Rovana Plumb a precizat că ministerul a impus, totodată, şi sisteme noi de monitorizare a aerului şi a apei.

Ministrul a mai spus că în zonă se vor face plantări şi împăduriri şi se va asigura protecţia fonică, dar şi protecţia seismică a barajului iazului de decantare.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rovana-plumb-concentratia-de-cianuri-va-fi-de-3-parti-milion-adica-o-treime-fata-de-limita-europeana-rmgc-va-cheltui-300-de-milioane-de-euro-pentru-indepartarea-poluarii-istorice-11385026
11385026
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.