România, pe primul loc în topul ţărilor cu gospodării care au WC-urile în curte

Autor: Cristian Fierbinteanu Postat la 09 septembrie 2013 47 afişări

România se află pe primul loc în topul ţărilor cu gospodării care au WC-uri în curte, potrivit unui raport prezentat luni de Comisia Europeană.

40,7% din români au WC-urile în curte, faţă de doar 25% din populaţia Bulgaria. Pe locul al treilea se află Letonia, cu 15,8%. La polul opus se află Danemarca, Spania, Olanda şi Suedia, unde procentul este zero, se arată în raport.

România conduce şi în clasamentul mortalităţii infantile, cu 9,4% în 2011, chiar dacă situaţia s-a îmbunătăţit faţă de 2001, când nivelul era de 18,4%. Pe poziţia a doua se află Bulgaria, cu 8,5%. Media europeană este de 3,9% la o mie de naşteri.

29% dintre români se confruntă cu privaţiuni materiale severe, fiind devansaţi doar de bulgari (44%) şi letoni (31%), potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, din 2011.

Românii sunt depăşiţi doar de letoni în privinţa greutăţilor întâmpinate atunci când apelează la serviciile medicale. În 2011, 9,8% din femeile din România şi 14% din bărbaţi au reclamat limitarea accesului la serviciile medicale, din diverse motive: preţul prea ridicat, distanţa mare între domiciliu şi unitatea spitalicească sau timpul îndelungat pentru cei înscrişi pe listele de aşteptare.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care ating vârsta de 65 de ani, România se află pe locul al patrulea, după Lituania, Letonia şi Ungaria. Trei regiuni din România apar în clasamentul privind speranţa scăzută de viaţă la bărbaţi: sud-est (69,5%), nord-est (69,6%) şi Muntenia (69,7%). Cel mai mult trăiesc bărbaţii din regiunea italiană Emilia-Romagna – 80,4%. Femeile din vestul României (76,9), din nord-est (77,2), nord-vest (77,2%) şi Oltenia (77,3%) sunt şi ele la coada clasamentului privind speranţa de viaţă.

Comisia Europeană avertizează asupra faptului că actuala criză economică poate avea o influenţă negativă importantă asupra sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor europeni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RAPORT CE,
SOCIETATE,
/actualitate/romania-pe-primul-loc-in-topul-tarilor-cu-gospodarii-care-au-wc-urile-in-curte-11304960
11304960
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.