Robor la 3 luni încheie săptămâna în creştere: vineri, indicele fost cotat la 8,12%

Autor: Cristina Bellu Postat la 05 august 2022 26 afişări

Robor la 3 luni încheie săptămâna în creştere: vineri, indicele fost cotat la 8,12%

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 8,12%, în urcare cu 1 punct bază faţă de joi, când a fost cotat la 8,11%, arată datele publicate de BNR.

La începutul săptămânii, pe 1 august, indicele afisa o valoare de 8,01%. Evoluţia ROBOR a consemnat săptămâna aceasta o zi în care indicele a făcut un mic pas în urmă,  după o perioadă constantă de creştere.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas constant, la 8,23%, evoluţie similară şi în cazul indicelui ROBOR la 12 luni, care a fost de 8,34%

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

BNR are programată pentru astăzi cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din 2022, iar analiştii anticipează con­­tinuarea înăspririi politicii monetare, majoritatea esti­mând majorarea dobânzii-cheie cu cel puţin 0,75 puncte procentuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, având în vedere nivelul ridicat al inflaţiei.

Există şi analişti care văd po­sibilă creşterea ratei cu 1 punct procentual, până la 5,75%.

În iulie BNR a majorat dobânda-cheie de la 3,75% până la 4,75%. Rata anuală a inflaţiei a depăşit 15% în iunie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROBOR,
incheiere,
bnr,
dobanzi,
credite,
dobanda,
evolutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.