Revista presei economice din Romania

Postat la 16 aprilie 2010 41 afişări

Ziarele de vineri citeaza ultimele comentarii ale oficialilor BNR despre aderarea Romaniei la zona euro si semnaleaza investitia la Craiova a unui furnizor german al Ford.

Din cauza randamentului scazut, fondul britanic de investitii imobiliare Tri Investments va parasi Romania, scrie Gandul; in cel mult doi ani, toate apartamentele vor fi vandute, iar resursele vor fi investite in Polonia, unde piata merge mult mai bine. Alt subiect de actualitate il constituie avertismentele lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, privind dificultatea intrarii in mecanismul pregatitor adoptarii euro, din cauza opozitiei publicului fata de reformele fiscale, in speta fata de ajustarea deficitului la 3% din PIB.

Intr-un interviu pentru Romania Libera, ministrul Radu Berceanu se consoleaza, dupa esecul contractului pentru autostrada A3, cu ideea ca "noi macar am invatat ceva din greselile concesiunii, in timp ce francezii mai stiutori au pierdut bani". Adica acum stim macar ce sa intrebam atunci cand vom dori sa facem o alta autostrada, spune Berceanu. Investitiile sunt in alta parte, pentru moment: divizia auto a producatorului german de mase plastice Rochling va deschide la Craiova o unitate de productie care va furniza piese uzinei Ford, cu o investitie de peste 5 milioane de euro.

Lantul hotelier francez Louvre, partenerul grupului Golden Tulip, planuieste ca in urmatorii 3-4 ani sa deschida in Romania peste 20 de unitati de doua sau de trei stele, informeaza Adevarul. Anul viitor ar fi vorba de trei hoteluri in Targu Mures, Arad si Iasi, iar investitia totala ar putea ajunge la 15 milioane de euro. Cat despre Bucuresti, cel mai probabil aici se vor lua in discutie asemenea proiecte abia in 2012.

Creditele vin mai rapid la cetateni decat la firme, conchide Evenimentul Zilei, citandu-l pe analistul economic Dragos Cabat, care considera ca bancile vor incepe sa dea imprumuturi persoanelor fizice in urmatoarele luni, pe cand in cazul IMM-urilor vor astepta revenirea economiei. Ziarul se ocupa si de oferta turistica a Castelului Bran, unde cei ce vor o cina romantica trebuie sa plateasca 2.000 de euro, incluzand accesul nelimitat in castel.

Ziarul Financiar il citeaza pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care atrage atentia ca aderarea la zona euro nu trebuie considerata un panaceu pentru problemele economice, ci poate deveni "o cutie neagra" daca Romania nu va fi pregatita de aderare in 2014-2015. Tot ZF constata ca bancile mici si chiar unele de talie mare platesc in continuare dobanzi mari pentru a atrage depozite in lei, de peste 8% pe an, chiar in timp ce pe piata interbancara plasamentele se fac la 3% pe an, explicatia fiind ca dealerii nu mai au incredere sa isi imprumute bani intre ei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revista presei,
BNR,
Ford,
Louvre,
credite
/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-5910332
5910332
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.