Recen­să­mân­t 2022. Câţi oameni a pierdut România în ultimii 10 ani. Primele estimări ale preşedintelui INS

Autor: Ramona Cornea Postat la 15 februarie 2022 758 afişări

Recen­să­mân­t 2022. Câţi oameni a pierdut România în ultimii 10 ani. Primele estimări ale preşedintelui INS

Pe 15 martie 2022 începe culege­rea datelor de la populaţie în me­diul online pentru Recen­să­mân­tul Populaţiei şi Locuin­ţelor din Ro­mâ­nia, iar Tudorel Andrei, preşe­din­te­le Institutului Naţio­nal de Statistică (INS), afir­mă că es­ti­marea pentru popu­laţia rezidentă a României este de circa 19 milioane de lo­cuitori, în scădere cu 5% faţă de recen­să­mântul din 2011.

„Noi estimăm că populaţia Româ­niei este puţin peste 19 milioane, deci în decurs de 10 ani popu­laţia României se reduce cu 1,1 milioane de per­soane. Este o scădere destul de mare, de peste 5 procente. La nivel na­ţio­nal este foar­te simplu de evaluat întrucât avem naşteri, de­cese şi migraţie inter­na­ţio­nală. Avem in­clu­siv estimările la nivel de UAT (unităţi ad­minis­trativ teritoriale), ceea ce este o no­utate. Eu consider că este foarte bi­ne cum am procedat să avem această popu­laţie ţintă pâ­nă la nivel de localitate“, a de­clarat Tudorel Andrei în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live.

La recensământul din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locui­tori, iar în 2021, conform estimărilor INS, popu­laţia rezidentă a României a fost de 19,1 mi­­li­oa­ne. Cel mai ridicat ni­vel al popu­laţiei României a fost înre­gis­trat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.

Recensământul Populaţiei şi Locuin­ţe­lor din România se află în a doua etapă de im­plementare în pre­zent. În prima eta­pă, care se des­fă­şoa­ră în pe­rioada 1 fe­bruarie – 13 mar­tie 2022, INS pre­ia baze de date de la celelalte insti­tu­ţii ale statului pen­­tru a vedea, din bazele de date ale sta­­tului, ce popu­laţie are România. În a doua etapă ce­tăţenii vor comple­ta datele necesare în mediul online, iar în a treia recenzorii vor merge pe teren pentru a culege informaţiile de la cei care nu vor sau nu pot să completeze chestionarele online.

Preşedintele INS se aşteaptă ca 35% dintre cetăţeni să completeze formularele pentru recensământ în mediul online. Pentru colectarea datelor, primăriile vor recruta 17.000 de persoane.

„Noi ne-am stabilit şi un indicator de performanţă de 35% autorecenzare în online.  Numărul de recenzori, de operatori de teren este de 17.000 de persoane distribuite la nivel naţional. Angajările sunt realizate direct de primării, iar instruirea este realizată de direcţiile teritoriale de statistică.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.