Reacţii după ce Iohannis a semnat decretul pentru legea „Fără condamnaţi la alegeri”

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 04 noiembrie 2022 232 afişări

Politicienii au reacţionat după ce Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice persoanelor condamnate să candideze la alegeri. „O reformă relevantă”, scrie Alina Gorghiu. „Meritul esenţial este al societăţii civile”, transmite iniţiatorul legii, Cătălin Teniţă.

Reacţii după ce Iohannis a semnat decretul pentru legea „Fără condamnaţi la alegeri”

„Integritate. Liste curate, fără condamnaţi la toate alegerile din 2024. Pentru toate partidele! Preşedintele Iohannis a promulgat legea pentru care PNL se bate de 7 ani. Condamnaţii penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare şi prezidenţiale! Chiar dacă unora li se par interesante doar ştirile negative, legea asta este sănătate pentru democraţia românească. O reformă relevantă! Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Liderii USR au reacţionat şi ei la anunţul că legea a fost promulgată.

„De azi, penalii nu mai pot candida în alegerile locale şi parlamentare. Legea USR, a cărei coiniţiatoare este deputata Diana Stoica, a fost promulgată. Este victoria a peste 1 milion de români care au semnat iniţiativa #FărăPenaliÎnFuncţiiPublice. Am început lupta în 2018, când România se afla sub asaltul PSD-ului lui Liviu Dragnea şi al penalilor din jurul lor. Nu ne oprim, mergem mai departe cu #FaraPenali până va fi şi în Constituţia României, astfel încât nimeni să nu poată schimba niciodată acest principiu cerut de milioane de români”, potrivit unui comunicat de presă.

Iniţiatorul legii, Cătălin Teniţă, povesteşte cum a fost redactat proiectul.

„A fost o zi în care strângeam semnături la o iniţiativă susţinută de întreaga societate, alături de Diana Stoica. Iniţiativa se numea #FărăPenali şi ziua a fost 10 august 2018. Şi a mai fost o zi în care am depus tot împreună cu Diana un proiect numit <Fără abuzatori de copii pe buletinele de vot>, un proiect lucrat împreună cu colegii de la Salvati Copiii Romania. De la acele două zile avem astăzi această lege, oricât s-ar bate în piept alţii. Pentru că meritul esenţial este al societăţii civile. Noi, ca politicieni, trebuie să ascultăm şi să luptăm pentru cerinţele autentice ale societăţii. Aşadar: oameni dragi care aţi fost la 10 august 2018 şi în toate celelalte zile dinainte şi după, victoria este a voastră! Şi mai avem mulţi paşi de făcut împreună, important e să ne regăsim speranţa şi entuziasmul”, scrie Teniţă pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu pot candida la alegeri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
teniţă,
gorghiu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.