Raiffeisen Bank vrea să trimită la acţionari în Austria dividende de aproape 400 mil. lei (peste 80 mil. euro)

Autor: Claudia Medrega Postat la 04 decembrie 2022 548 afişări

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa românească a grupului austriac cu acelaşi nume, a convocat pentru luna decembrie Adunarea Generală a Acţionarilor care are pe ordinea de zi aprobarea acordării unor dividende brute de 396 mil. lei (peste 80 mil. euro) din rezultatul reportat al anului 2021, ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă de 33.000 lei/acţiune.

Raiffeisen Bank vrea să trimită la acţionari în Austria dividende de aproape 400 mil. lei (peste 80 mil. euro)

♦ Acţionarii Raiffeisen Bank România vor discuta în 13 decembrie propunerea de acordare a unor dividende brute în sumă de 396 mil. lei, reprezentând 33.000 lei/acţiune.

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa românească a grupului austriac cu acelaşi nume, a convocat pentru luna decembrie Adunarea Generală a Acţionarilor care are pe ordinea de zi aprobarea acordării unor dividende brute de 396 mil. lei (peste 80 mil. euro) din rezultatul reportat al anului 2021, ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă de 33.000 lei/acţiune.

Raportul băncii privind propu­nerea de distribuire de divi­dende din rezultatul re­portat al anului 2021 a fost analizat şi aprobat de Direc­toratul Raiffeisen Bank Româ­nia în şedinţa din 8 noiembrie şi va fi discutat de acţionarii băncii în data de 13 decembrie.

Decizia conducerii Raiffeisen Bank România privind acordarea de dividende din câştigul din 2021 vine după ce în primăvara anului 2022 banca dădea din proprie iniţiativă un semnal de prudenţă, în contextul situaţiei geopolitice internaţionale tensionate, luând decizia de a amâna acordarea unor dividende din profitul din 2021. Concret, în aprilie 2022 acţionarii Raiffeisen Bank România au aprobat consolidarea fondurilor proprii prin includerea profitului net realizat de bancă în 2021, în sumă totală de 788,5 mil. lei, în rezultatul reportat al băncii.

Acum, Raiffeisen susţine că îşi bazează decizia de a acorda în cele din urmă dividende pe siuaţia financiară solidă a băncii, veniturile consistente din acest an şi baza solidă de capital.

„Având în vedere situaţia financiară solidă a băncii, confirmată de rezultatele obinute în 2022, capacitatea dovedită de a genera în mod continuu venituri consistente şi o performanţă financiară excelentă, în condiţiile unei baze solide de capital şi ale unei strategii prudente de risc, precum şI perspectivele noastre pe termen mediu şI lung pe piaţa locală, considerăm că sunt îndeplinite premisele pentru distribuirea de dividenden din rezultatul reportat al anului 2021“, se menţionează în raportul conducerii executive a Raiffeisen Bank România.

În acest context, Directoratul Raiffeisen Bank propune Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor distribuirea de dividende din rezultatul reportat al anului 2021 în suma totală brută de 396 mil. lei (ceea ce reprezintă un dividend brut în sumă de 33.000 lei/acţiune).

În condiţiile în care suma de 33.000 lei/acţiune reprezintă valoarea brută a dividendului per acţiune emisă de Raiffeisen Bank, potrivit Codului fiscal în vigoare valoarea netă a dividendului per acţiune va rezulta prin aplicarea şi reţinerea la sursă a cotei legale de impozitare, corespunzătoare pentru fiecare grupă de acţionari (persoane fizice rezidente, persoane juridice rezidente şi persoane juridice nerezidente). Raiffeisen Bank va calcula, reţine şi vira impozitul datorat de fiecare acţionar, potrivit Codului fiscal în vigoare.

În primele nouă luni din 2022, Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului austriac cu acelaşi nume, a obţinut un profit net de 920 mil. lei, în creştere cu 43% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2021, într-un mediu economic plin de provocări din cauza războiului din Ucraina şi a presiunilor inflaţioniste, evoluţia câştigului fiind influenţată de creşterea creditării şi a veniturilor, potrivit informaţiilor transmise de bancă. Veniturile Raiffeisen au crescut cu 19% an la an, ajungând la 2,3 mld. lei.

Anterior, Raiffeisen Bank nu a acordat în 2020 dividende din câştigul din 2019, răzgândindu-se în contextul pandemiei COVID, dar în primăvara lui 2021 a decis în cadrul AGA ca din profitului obţinut în 2020, de peste 644,1 mil. lei, suma de 48 mil. lei să fie distribuită sub forma de dividende (reprezentând 7,45% din câştigul din 2020), şi diferenţa de peste 596,1 mil. lei să fie inclusă în rezultatul reportat. Însă, Raiffeisen anunţa din primăvara lui 2021 intenţia de a suplimenta dividendele când expiră restricţiile, ceea ce s-a şi întâmplat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
raiffeisen,
dividende,
actionari,
austria

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.