Ucraina: Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord. Reacţia Kremlinului: Nu putem decide un armistiţiu

Autor: Iuliana Enache Postat la 03 septembrie 2014 56 afişări

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind un armistiţiu permanent în estul separatist al Ucrainei, a anunţat miercuri preşedinţia ucraineană, în urma unei conversaţii telefonice între cei doi lideri. Kremlinul a anunţat însă că Rusia nu poate decide o astfel de măsură deoarece "nu este parte implicată în conflict".

12:30 - Rusia afirmă că nu poate decide un armistiţiu în Ucraina, nefiind implicată în conflict

"Putin şi Poroşenko au discutat despre măsuri care ar fi favorabile unui armistiţiu între rebeli şi forţele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistiţiu, deoarece nu este parte implicată în conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

11:13 - Kievul anunţă că Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Ucraina

"Preşedintele ucrainean a discutat cu preşedintele rus despre un armistiţiu total (...). Ei au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Donbas", bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, marcate de confruntări violente, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat la telefon despre modalităţile de ieşire din criză în Ucraina.

În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi preşedinţi au discutat "despre criza militară şi umanitară din Ucraina. Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordată încetării vărsării de sânge în sud-estul ţării", a anunţat Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.

"Punctele de vedere ale celor doi preşedinţi privind mijloacele de ieşire din această criză gravă corespund în mare parte", a afirmat el.

După o serie de succese, armata ucraineană a pierdut teren săptămâna trecută, în condiţiile în care Kievul şi occidentalii acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

Potrivit jurnaliştilor AFP din zonă, armata ucraineană pare să fi abandonat o vastă zonă din sud-estul regiunii separatiste, între fieful rebel Doneţk, frontiera rusă la est şi portul strategic Mariupol de la Marea Azov, la sud.

Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, a avertizat zilele trecute cu privire la un "mare război" între Ucraina şi Rusia, care s-ar putea solda cu "zeci de mii de morţi".

"Avem pur şi simplu nevoie de un răgaz", a explicat un oficial diplomatic de rang înalt de la Kiev, sub acoperirea anonimatului, dând asigurări că preşedinţia ucraineană nu intenţionează să "îngheţe conflictul".

"Îngheţarea conflictului ar însemna distrugerea ţării. Poroşenko este conştient" de acest lucru, a continuat oficialul. "Nu putem avea încredere în ruşi, dar nici nu putem să nu încercăm să ajungem la un acord cu ei", a conchis acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
UCRAINA,
CRIZĂ
/actualitate/ucraina-putin-si-porosenko-au-ajuns-la-un-acord-reactia-kremlinului-nu-putem-decide-un-armistitiu-13195432
13195432
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.