INS: Costul pe oră al forţei de muncă a crescut cu 3,7% în trimestrul al doilea

Autor: Liviu Iancu Postat la 03 septembrie 2014 24 afişări

Costul orar al forţei de muncă, în serie ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat o rată de creştere de 3,7% faţă de primele trei luni şi de 4,99% comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, iar în formă brută s-a majorat cu 3,58%, respectiv 4,97%, a anunţat miercuri INS.

Faţă de trimestrul I din 2014, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (15,77%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (13,42%) şi intermedieri financiare şi asigurări (10,36%).

Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în construcţii (-1,41%).

În trimestrul doi din 2014, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,68%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,75%.

Creşterile înregistrate de cele două componente au fost de 3,57%, respectiv 3,63%.

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se constată în hoteluri şi restaurante (15,35%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (14,22%) şi alte activităţi de servicii (13,69%).

Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-3,48%), construcţii (-1,99%) şi învăţământ (-1,98%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent (indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,99%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 4,97%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (4,98%, respectiv 4,96%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FORŢA DE MUNCĂ,
COST,
/actualitate/ins-costul-pe-ora-al-fortei-de-munca-a-crescut-cu-3-7-in-trimestrul-al-doilea-13195387
13195387
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.