Proiectul legii vaccinării: Părinţii care refuză vaccinarea copiilor pot face închisoare de la 3 la 15 ani

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 20 aprilie 2017 149 afişări

Proiectul legii vaccinării pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii prevede că, la înscrierea copiilor într-o unitate de învăţământ, părinţilor li se va solicita dovada că au realizat vaccinarea obligatorie a copilului, printr-un document eliberat de medicul de familie sau de furnizorul de servicii medicale, scrie Ziarul Financiar.

Proiectul legii vaccinării: Părinţii care refuză vaccinarea copiilor pot face închisoare de la 3 la 15 ani

Potrivit documentului citat, comisiile de vaccinare ce vor fi înfiinţate în baza noii legi, vor putea sesiza instituţiile de forţă pentru a constata „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului“ de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul unui copil care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespun­zătoare.

Legea actuală privind rele tra­tamente aplicate minorului spune: „Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi“. Însă, aşa cum a fost el elaborat, proiectul legii vaccinării nu prevede sancţiuni.

,,Pentru garantarea dreptului la sănătate şi la educaţie al tuturor copiilor şi tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se solicită prezentarea adeverinţei care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furni­zorul de servicii medicale de vaccinare”, potrivit proiectului de lege.

Dacă părinţii nu au aceste documente în momentul înscrierii copilului la şcoală sau grădiniţă, aceştia trebuie să prezinte în maximum 60 de zile calendarul de recuperare pentru vaccinurile obligatorii sau adeverinţe care să ateste că anumite vaccinări au contraindicaţii medicale.

Reprezentanţii Ministerului Sănă­tăţii nu au precizat ce se întâmplă exact cu părinţii care refuză vaccinarea copiilor şi nu prezintă calendarul de recuperare, însă ministrul sănătăţii Florian Bodog a precizat că vor intra în zona de sancţiune a legii.

„Noi armonizăm legea pe care o scoatem cu legislaţia deja existentă. În Parlament se va decide modul în care se va aplica acest lucru“, a mai spus Bodog.

Proiectul de lege prevede asigurarea unui stoc de vaccinuri necesar cu termen de valabilitate de minimum 18 luni. Acest lucru ar asigura o continuitate în ceea ce priveşte vaccinurile, spun oficialii, în contextul în care pacienţii români se confruntă în prezent cu lipsa vaccinurilor din piaţă. Motivele pentru care vaccinurile lipsesc sunt legate de aprovizionarea deficitară, dar şi de decizia unor producători de a le scoate de pe piaţă sau de a înceta producţia.

În Uniunea Europeană sunt 11 state membre care impun obligativitatea vaccinării, iar înscrierea în învăţământ se realizează pe baza dovezii de vaccinare, printre care se numără Belgia, Bulgaria, Franţa, Grecia sau Polonia, se arată în expunerea de motive din proiectul legii vaccinării.

Proiectul de lege este pus în dezbatere publică, iar legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.