Proiect de lege: Săptămână de lucru de patru zile în România

Postat la 21 iunie 2016 1049 afişări

Angajaţii cu normă întreagă ar putea lucra 38 de ore pe săptămână, în loc de 40 de ore, fără a le fi diminuat salariul şi cu posibilitatea de a opta pentru repartizare inegală a timpului de muncă, potrivit unui proiect depus de liberalii Alexandru Pereş şi Dan Coriolan Simedru la Senat.

Proiect de lege: Săptămână de lucru de patru zile în România

 ''Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată'', potrivit iniţiativei legislative de modificare a articolului 112 din Codului Muncii, depusă de liberalii Alexandru Pereş şi Dan-Coriolan Simedru la Senat.

Potrivit proiectului de lege repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este de 8 ore pe zi de luni până joi şi de 6 ore vinerea, cu două zile de repaus şi, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, angajaţii ar putea opta şi pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână.

Cât priveşte modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate, acesta va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern, potrivit sursei citate.

''Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariaţii în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare, dar nu în detrimentul muncii'', susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cei doi liberali dau ca exemplu statele europene care, ''pentru contracararea efectelor crizei economice resimţite de populaţie'', au redus timpului de lucru şi au flexibilizat programul de muncă.

''Ar trebui ca şi membri activi ai societăţii româneşti să beneficieze de aceste facilităţi'', susţin iniţiatorii proiectului.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/proiect-de-lege-saptamana-de-lucru-de-patru-zile-in-romania-15502493
15502493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.