Printre amendamentele la modificarea proiectelor de legi ale Educaţiei se regăsesc şi solicitări de tipul „propunem aşa pentru că aşa propunem noi”, spune ministrul Educaţiei

Autor: Andreea Tobias Postat la 25 august 2022 70 afişări

Proiectele ajung la Guvern în septembrie şi mai sunt alte 2 etape în care acestea pot suferi modificări.

Printre amendamentele la modificarea proiectelor de legi ale Educaţiei se regăsesc şi solicitări de tipul „propunem aşa pentru că aşa propunem noi”, spune ministrul Educaţiei

Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în acest mment sunt înregistrate 1.486 de seturi de propuneri.

La finalul perioadei, vor exista probabil în jur de 1.500 de seturi de propuneri de îmbunătăţire a legii învăţământului preuniversitar şi a legii învăţământului superior.

„Cele 1.486 de seturi de propuneri totalizează mai mult de 9.000 de amendamente propuse. Aceste amendamente sunt de 4 categorii:

sunt amendamente puternic justificate cu argumente

sunt amendamente care, din păcate, sunt simple solicitări: propunem aşa pentru că aşa propunem noi

este a 3-a categorie a acelor amendamente care se repetă - foarte multe dintre cele 1486 de seturi de propuneri

a 4-a categorie sunt acele amendamente care sunt total antagonice”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, toate acestea vor fi analizate „cu maximă responsabilitate” în zilele ce vor urma, „indiferent că sunt lucrătoare sau de weekend, în aşa fel încât săptămâna viitoare să putem să avem o formă care să poată fi trimisă pe circuitul de avizare”.

„Pe acest parcurs de avizare, în mod evident, se vor formula observaţii din partea acestor structuri avizatoare. Observaţiile vor trebui să fie incluse în lege şi vom avea a 3-a formă a proiectelor de legi. Prima formă este cea lansată în dezbatere, a doua este cea la care lucrăm acum pentru a integra toate propunerile primite care vor fi considerate acceptabile, iar cea de-a 3-a formă este cea care va rezulta în urma integrării observaţiilor entităţilor avizatoare: ministere, Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social. În această formă, proiectele celor 2 legi vor intra în Guvern. Sperăm să se întâmple acest lucru la începutul lunii septembrie, care este peste mai puţin de o săptămână. Nu precizez o dată”, afirmă minsitrul Educaţiei.

Odată ce vor fi adoptate în Guvern, ele vor fi transmise Parlamentului.

„Parlamentul este forul legislativ al ţării, este instituţia democratică, ce este capabilă să decidă procedura de adoptare. Odată ce va fi decisă procedura de adoptare, vor fi anunţate şi acţiunile care se vor constitui într-o altă serie în care aceste propuneri pot să fie îmbunătăţite. Deci iată sunt 3 etape majore de îmbunătăţire a celor 2 propuneri legislative elaborate in house de Ministerul Educaţiei pe baza raportului proiectului România educată. Am precizat aceste lucruri pentru a înţelege că ieri am înţeles că a fost o zi tristă, că s-a încheiat perioada de dezbatere de 43 de zile. Dar partea bună este că mai sunt încă 2 etape în care aceste proiecte legislative pot - şi sunt convins - că vor suferi modificări de natură să facă din 2 proiecte bune sau proiecte şi mai bune, pentru că aceste proiecte nu sunt proiectele Ministerului Educaţiei”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîmpeanu,
legi,
educaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.