Previziunile Comisiei de Prognoză pentru 2020: 5,26 milioane de salariaţi, o rată a şomajului de 3% şi un salariu mediu brut de 5.400 de lei, adică 3.159 lei net. Numărul de salariaţi va înregistra o creştere de circa 2% pe an şi va ajunge la aproape 5,6 milioane în 2023

Autor: Ramona Cornea Postat la 12 ianuarie 2020 282 afişări

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează că economia României a avut un număr de 5,17 milioane de salariaţi în 2019, cu 2% mai mulţi decât în 2018.

Previziunile Comisiei de Prognoză pentru 2020: 5,26 milioane de salariaţi, o rată a şomajului de 3% şi un salariu mediu brut de 5.400 de lei, adică 3.159 lei net. Numărul de salariaţi va înregistra o creştere de circa 2% pe an şi va ajunge la aproape 5,6 milioane în 2023

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează că economia României a avut un număr de 5,17 milioane de salariaţi în 2019, cu 2% mai mulţi decât în 2018. În 2020, numărul de angajaţi va ajunge la 5,268 milioane, în creştere cu 1,9% comparativ cu 2019, conform previziunilor Comisiei Naţionale de Prognoză. Până în 2023, numărul de salariaţi din economia locală va ajunge la aproape 5,6 milioane.

„Este foarte posibil să fi trecut pragul de 5 milioane de angajaţi în 2019. Este foarte interesant că în ultimii ani anumite comportamente de pe piaţă precum munca la negru au scăzut şi au dus cu sine şi la scăderea ratei şomajului. Angajatul a început să îşi cunoască drepturile şi să le ceară. De asemenea, în multe industrii precum HoReCa sau construcţii a crescut mult numărul de angajaţi, în mare parte şi datorită cadrului legislativ. Este foarte posibil să ajungem la 5.3 milioane de angajaţi în 2020, dar este greu de prognozat“, spune Florin Godean, country manager al Adecco România şi Ungaria, liderul pieţei locale de recrutare.

Topul regiunilor cu cei mai mulţi angajaţi în 2019 a fost condus de regiunea Bucureşti – Ilfov cu 1,1 milioane de salariaţi, în creştere cu 2,3% comparativ cu 2018, conform estimărilor făcute de Comisia Naţională de Prognoză.

Numărul de angajaţi din economie este important pentru creşterea populaţiei ocupate şi pentru creşterea ratei de activitate. România are doar circa 5 milioane de salariaţi la o populaţie de 20 de milioane de locuritori, în timp ce Bulgaria şi Cehia au o populaţie de 10 milioane de locuitori şi un număr de angajaţi similar cu al României. Creşterea numărului de angajaţi din economie aduce mai multe venituri la buget prin plata unor contribuţii sociale şi impozite mai mari şi încetineşte migrarea românilor peste hotare.

„O altă componentă în creşterea numărului de angajaţi este efortul crescut al angajatorilor de a atrage mai mulţi angajaţi. Nu am văzut investiţii noi care să contribuie la creşterea numărului de angajaţi anul trecut, ci mai degrabă acum doi ani, în 2018. În 2019, extinderile unor companii mari deja existente pe piaţa locală au fost frânate de lipsa forţei de muncă“, adaugă Florin Godean.

Noile angajări făcute în sectoarele construcţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, sănătate şi asistenţă socială, hoteluri şi restaurante, transport şi depozitare, real estate şi IT&C au condus la creşterea numărului de salariaţi din economie cu 41.000 între septembrie 2018 şi septembrie 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Rata şomajului va fi de 3% la sfârşitul anului 2020 şi va atinge 2,6% în 2023, conform sursei citate. Numărul de şomeri înregistrat la sfârşitul anului 2019 a fost de 287.000 de persoane, iar la sfârşitul anului 2020 va ajunge la 275.000. Până în 2023, rata şomajului va ajunge la 2,6%, iar numărul de şomeri va fi de 250.000, conform previziunilor CNSP. „Cred că şomajul va rămâne la o rată foarte mică. Oricum, nivelul şomajului din prezent nu este unul sănătos, este unul cauzat de deficitul de forţă de muncă de pe piaţă“, concluzionează Godean. Salariul mediu brut va fi de peste 5.400 de lei anul acesta, adică 3.159 lei net, în creştere cu aproape 10% comparativ cu anul precedent. În 2023, CNSP preconizează că angajaţii români vor primi un salariu mediu brut de 6.700 de lei. Cele mai mari salarii medii brute sunt cele ale angajaţilor din regiunea Bucureşti – Ilfov, cu o medie de 6.600 de lei în 2019 şi de aproape 7.200 previzionată pentru anul 2020.

Florin Godean, country manager al Adecco România şi Ungaria:

  • Este foarte interesant că în ultimii ani anumite comportamente de pe piaţă precum munca la negru au scăzut şi au dus cu sine şi la scăderea ratei şomajului. Angajatul a început să îşi cunoască drepturile şi să le ceară.

  • O altă componentă în creşterea numărului de angajaţi este efortul crescut al angajatorilor de a atrage mai mulţi angajaţi. Nu am văzut investiţii noi care să contribuie la creşterea numărului de angajaţi anul trecut, ci mai degrabă acum doi ani, în 2018. În 2019, extinderile unor companii mari deja existente pe piaţa locală au fost frânate de lipsa forţei de muncă

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salariati,
comisie,
prognoza,
crestere

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică
Trei tendinţe care dau tonul în industria de servicii financiare post-Covid19
Mediafax
Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză Şeful Programului Alimentar Mondial, ONU, îi îndeamnă pe miliardarii lumii să doneze bani pentru cei aflaţi în criză
Preşedintele Belarusului închide graniţele cu Occidentul şi pune armata în stare de alertă
MonitorulApararii
Refuz categoric al Chinei de a intra în aranjamente de control al armelor strategice nucleare cu SUA şi Rusia Refuz categoric al Chinei de a intra în aranjamente de control al armelor strategice nucleare cu SUA şi Rusia
Moment important pentru armată: recepţionează primul sistem Patriot
MonitorulPartidelor
Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban Provocarea lui Tăriceanu pentru Iohannis şi Orban
Tudose: Dezumanizarea liberală ţine de lipsa de omenie
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.