Preşedinţie, după ce ministrul Toader a anunţat restrângerea atribuţiilor şefului statului: Propunerile ministrului Justiţiei sunt un atac la adresa statului de drept

Postat la 23 august 2017 42 afişări

Administraţia Prezidenţială apreciază că propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader de modificare a legilor justiţiei se constituie într-un atac la adresa statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.

Preşedinţie, după ce ministrul Toader a anunţat restrângerea atribuţiilor şefului statului: Propunerile ministrului Justiţiei sunt un atac la adresa statului de drept

”Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiţiei se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenţei şi bunei funcţionări a Justiţiei, precum şi împotriva luptei anticorupţie. România se află într-un moment care îi este favorabil în planul relaţiilor internaţionale, cu precădere în comunitatea europeană. Ar fi în defavoarea ţării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiţiei. Acest lucru ar fi în totală contradicţie cu angajamentele pe care şi le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeană şi nu ar face decât să menţină pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, se arată în punctul de vedere remis presei de către Administraţia Prezidenţială în legătură cu proiectele de legi ale justiţiei prezentat, miercuri, de către ministrul de Justiţie, Tudorel Toader.

Preşedinţia consideră că nu şeful statului este factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcţiile de conducere din sistemul judiciar, în condiţiile în care rapoartele MCV şi recomandările Comisiei de la Veneţia arată că influenţa politicului se exercită prin intermediul ministrului Justiţiei.

”În ultimul deceniu, preocuparea decidenţilor politici a fost aceea de a asigura independenţa justiţiei prin reducerea până la eliminare a rolului ministrului Justiţiei în cadrul procedurilor de numire în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptată a rolului CSM. Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiţiei şi diminuarea rolului CSM în privinţa gestionării carierei magistraţilor, de fapt, slăbirea justiţiei”, se arată în documentul citat.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.