Preşedintele Iohannis a promulgat bugetul pentru 2017: Cer Guvernului trei lucruri

Postat la 16 februarie 2017 227 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a promulgat legea bugetului de stat şi cea a bugetului asigurărilor sociale, subliniind că cere Guvernului trei lucruri: ''responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate''.

Preşedintele Iohannis a promulgat bugetul pentru 2017: Cer Guvernului trei lucruri

''Veniturile la buget sunt aşa cu au spus unii optimiste, eu spun supraapreciate. Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea de exemplu făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut şi ce se prevede pentru anul acesta unde se constată o creştere de 14% fără să fie vreo explicaţie undeva cum se ajunge la această creştere fenomenală, 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat'', a spus şeful statului într-o declaraţie de presă.

 

El a subliniat că se confirmă că există prevăzute credite de angajament ''de o sumă nemaivăzută de peste 50 de miliarde''.

 

''Totuşi am decis astăzi şi am şi făcut-o deja, am promulgat atât bugetul cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu în cursul acestui exerciţiu buget pe care tocmai l-am promulgat - cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate'', a afirmat Iohannis.

 

Premierul Sorin Grindeanu le-a spus miniştrilor joi înaintea şedinţei de guvern, că, din cauza faptului că bugetul nu a fost promulgat, există riscul ca măsurile din programul de guvernare să fie puse sub semnul întrebării. Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a adoptat marţi, 7 februarie, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale, împotrivă votând PNL, USR şi PMP.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după o întâlnire cu şeful Executivului şi cu ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, că este îngrijorat legat de buget şi că a transmis Guvernului acest lucru.

 

”Bugetul, la o prima analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului, care are un punct de vedere propriu pe care îl va transmite şi în spaţiul public”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după discuţiile cu premierul Sorin Grindeanu.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.