Politicienii se recalifică în forţă: cine sunt primii mineri ai ţării şi primii hingheri ai ţării

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 septembrie 2013 134 afişări

Dacă preşedintele Traian Băsescu folosea cu alte ocazii arma referendumului ca să scoată din joc Parlamentul, acum Guvernul foloseşte Parlamentul pe tema Roşia Montană ca să se scoată din joc pe sine însuşi.

Politicienii se recalifică în forţă: cine sunt primii mineri ai ţării şi primii hingheri ai ţării

Premierul Victor Ponta a explicat că nu a adoptat o hotărâre simplă de Guvern pentru aprobarea directă a exploatării de la Roşia Montană (aşa cum i-ar fi recomandat preşedintele), ci a recurs la un proiect de lege pe care l-a înaintat Parlamentului tocmai ca să se poată acoperi faţă de firma RMGC, care în cazul unui verdict parlamentar negativ n-ar mai putea da în judecată Guvernul spre a obţine despăgubiri, din moment ce Guvernul a dovedit măcar că şi-a dat silinţa, aprobând un proiect de lege, spre deosebire de precedentul guvern Boc.

Cu alte cuvinte, Victor Ponta sugerează o dezbatere parlamentară anume pentru îngroparea acestui proiect cu carenţe legislative deja publice, unde alături de el însuşi ar urma să voteze contra majoritatea aleşilor. (Cine protestează în pieţe contra exploatării de la Roşia ar putea adăuga la aceasta şi că Guvernul n-ar vrea să-şi protejeze capul numai de furia RMGC în cazul respingerii proiectului, ci şi de furia electoratului în caz că şi-ar fi asumat aprobarea proiectului.)

Cât despre preşedinte, acesta susţine că nu ar dori acum un referendum pe tema Roşia Montană "ca să nu deranjeze dezbaterea parlamentară", dar că experienţa eşuată a legii sănătăţii i-a dovedit că pentru orice proiect important trebuie cerut acordul societăţii - fie direct, printr-un referendum, fie prin intermediul aleşilor poporului.

Traian Băsescu, fostul adept al întoarcerii la popor, a respins şi ideea primarului Sorin Oprescu de a supune la vot eutanasierea câinilor fără stăpân. În acest caz însă, motivul ţine strict de dorinţa prezidenţială de a arunca populist răspunderea (şi furia populară) spre Guvern, căruia i-a cerut să adopte o OUG, necunoscând sau poate nedorind să spună că legile în vigoare permit deja de ani buni eutanasierea câinilor fără stăpân.

În treacăt fie zis, faptul că Crin Antonescu a aprobat ideea absurdă a lui Băsescu dovedeşte aceeaşi disponibilitate a politicienilor de a-şi da cu părerea chiar când nu cunosc legile, cât şi disponibilitatea lor de a folosi orice subiect pentru a da în posibilii adversari (în cazul lui Antonescu, comentatorii au vorbit de potenţiala sa rivalitate în alegerile prezidenţiale cu Sorin Oprescu, însă nici Victor Ponta nu merită ratat atunci când e vorba de recuperarea terenului pierdut de liberali în USL).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politicienii-se-recalifica-in-forta-cine-sunt-primii-mineri-ai-tarii-si-primii-hingheri-ai-tarii-11299971
11299971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.