Este vorba deci despre politica sănătoasă a Guvernului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 octombrie 2011 28 afişări

Guvernul a reuşit să-şi treacă prin Camera Deputaţilor ordonanţa de urgenţă prin care prelungeşte cu patru ani, până în 2016 plata salariilor pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive de recuperare a sumelor la care i-ar fi îndreptăţit legea, modificând şi procentele anuale de returnare a sumelor în raport cu ordonanţa iniţială din 2009 (dacă aceasta, de pildă, prevedea ca 34% din valoarea titlurilor executorii să se plătească în 2010, acum prima tranşă, de 5%, se plăteşte în 2012).

PSD a anunţat imediat că va ataca ordonanţa la Curtea Constituţională, pe motiv că încalcă şi Constituţia, şi Codul muncii, iar Dan Voiculescu (PC) s-a declarat gata să asigure consultanţă juridică bugetarilor, spre a reclama statul la CEDO.

Dincolo de conflictul politic iscat, aprobarea ordonanţei ilustrează starea finanţelor publice: motivaţia puterii, expusă în Comisia de buget-finanţe, a fost că statul nu are bani şi că dacă s-ar plăti toate sumele respective (circa 9 miliarde de lei), s-ar depăşi plafonul de deficit bugetar convenit cu FMI.

La 25 octombrie revine la Bucureşti delegaţia FMI pentru o nouă analiză, iar până atunci trebuie trimisă la Parlament legea bugetului, care va exclude măriri de salarii pentru bugetari sau reduceri de CAS, toate resursele fiind îndreptate spre investiţii: în cuvintele ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, "dacă nu vom reuşi să revenim cu sa¬la¬riile în 2012, va fi datorită politicii sănătoase a guvernului Boc de a da bani pentru investiţii".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/este-vorba-deci-despre-politica-sanatoasa-a-guvernului-8869921
8869921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.