Basescu: "Bancile unui stat aflat in mare dificultate controleaza circa 27% din piata bancara romaneasca"

Postat la 22 iunie 2011 12 afişări

Presedintele Traian Basescu a respins propunerile USL de instalare a unui guvern tehnocrat si de organizare in noiembrie a unor alegeri anticipate, afirmand ca "trebuie sa fim atenti in continuare cu stabilitatea noastra macroeconomica, mai ales ca ea este influentata puternic de factori externi".

A fost o perioada cand nu ne puteam finanta de pe pietele externe, la inceputul anului 2009 si cand a trebuit sa apelam la FMI, a amintit presedintele. Dar Romania are restabilite niste echilibre, "e adevarat, fragile - si de aceea trebuie sa fim atenti in continuare cu stabilitatea noastra macroeconomica, mai ales ca este influentata puternic de factori externi. V-as aduce aminte ca bancile unui stat aflat in mare dificultate controleaza circa 27% din piata bancara romaneasca. Or, asta reclama atentie maxima si prudenta, prudenta in tot ceea ce facem si continuarea proceselor de reformare a statului", a afirmat Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta marti seara la Cotroceni.

Victor Ponta, liderul PSD, si Crin Antonescu, liderul PNL, au prezentat marti, la consultarile de la Cotroceni cu partidele parlamentare, un set de propuneri, intre care formarea unui comitet de criza format din reprezentantii PDL, BNR si USL, instalarea unui guvern de tehnocrati care sa gestioneze tara pana in noiembrie, cand ar urma sa aiba loc alegeri anticipate, respectiv amanarea pentru dupa alegeri a discutiilor despre reorganizarea administrativa si modificarea Constitutiei. Referendumul pentru modificarea Constitutiei ar urma sa se faca simultan cu alegerile locale din iunie 2012.

Seful statului i-a criticat pe Ponta si pe Antonescu pentru ca la propunerile lui (reducerea numarului de parlamentari la 300 si reorganizarea teritoriului) au raspuns cu "solutii politicianiste" care denota "superficialitate si lipsa de maturitate". El a explicat ca mecanismul de generare a alegerilor anticipate ar insemna cel putin trei-patru luni de guvern interimar si de instabilitate politica, intrucat procedura constitutionala a alegerilor anticipate nu se poate declansa decat daca au loc doua demisii succesive de guvern, urmate de 60 de zile pana la dizolvarea Parlamentului.

"Daca o tara in jurul careia se intampla atatea lucruri neplacute din punct de vedere financiar, care pot afecta si Romania, isi poate permite sa stea in perioada de criza economica globala cu guvern interimar trei-patru luni, asta pot gandi numai niste oameni care nu au responsabilitate fata de tara", a afirmat presedintele Basescu, calificand drept "traznai" si dovada de incompetenta politica ideea alegerilor anticipate.

CONSTITUTIA SI REORGANIZAREA TERITORIALA

Traian Basescu a precizat ca isi mentine intentia de a inainta Parlamentului proiectul de revizuire a Constitutiei imediat dupa ce va sosi de la Curtea Constitutionala hotararea privind proiectul, pastrand in textul pe care il va transmite la Parlament prevederile contestate de Curte - cea cu caracterul prezumat licit al averii si cea de limitare a imunitatii demnitarilor strict la activitatea lor din Parlament si Guvern.

In ce priveste reorganizarea teritoriului, presedintele a spus ca luni va avea un punct de vedere ferm al UDMR si al minoritatilor, in functie de care se vor stabili pasii urmatori. "Cert este insa ca reorganizarea se va face", a adaugat Basescu.

Daca s-ar ajunge la consens cu privire la reorganizare, ar trebui ca pana la 31 decembrie sa se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor, ceea ar insemna o reducere de personal la nivelul fiecarui judet, fie ca vorbim de inspectoratele judetene de politie, fie ca vorbim de inspectoratele de educatie, de directiile de sanatate, de directii agricole, a explicat presedintele.

O prima analiza, din calculele ministerelor, arata ca aceasta ar insemna o economie bruta de peste 100 de milioane de euro, din reduceri de cheltuieli cu salariile si cheltuielile materiale pentru functionarea institutiilor respective.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/basescu-bancile-unui-stat-aflat-in-mare-dificultate-controleaza-circa-27-din-piata-bancara-romaneasca-8370426
8370426
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.