Armistitiul nu-i ca pacea

Postat la 22 martie 2010 13 afişări

Destul de absent de pe scena politica dupa castigarea celui de-al doilea mandat, presedintele Traian Basescu a revenit pentru putin timp in prim-plan cu ocazia consultarilor cu partidele politice referitoare la modificarea Constitutiei.

Cum era si de asteptat, consultarile nu au facut decat sa arate formalismul tot mai pronuntat al acestor intalniri ale sefului statului cu clasa politica, fiecare dintre parti fiind mai preocupata sa ocupe o pozitie de forta in raport cu adversarii si mai putin de substanta discutiilor. Singurul moment notabil poate fi considerat disputa dintre presedinte si liderul PSD Victor Ponta, castigata evident de Traian Basescu.

Coincidenta sau nu, dupa consultari s-a deblocat si penibila inclestare de la Senat dintre democrat-liberali si social-democrati, sustinuti de liberali, cu privire la schimbarea din functia de presedinte a lui Mircea Geoana.

Oficial, PD-L a decis sa amane din interes national presiunea pentru a impune acest subiect pe ordinea de zi a Senatului, insa lupta era pierduta inca de la inceput, fie si numai din cauza subiectelor mult mai importante care ar fi fost astfel amanate de la discutii. Intre ele, soarta senatorului PSD Catalin Voicu, pentru care Parchetul General a cerut incuviintarea arestarii si care ar putea lovi in pozitia lui Mircea Geoana mai mult decat o solicitare de revocare din functie. Singura problema este ca in acest caz mai exista filtrul Comisiei juridice, ce trebuie redacteze un raport pe care sa-l inainteze Biroului Permanent, si abia de aici urmeaza votul in plen.

Deja senatorii PSD din Comisie au fost acuzati de cei din PD-L ca pregatesc tergiversarea dincolo de lege a solicitarii procurorului general de arestare a lui Voicu, avand in vedere ca termenul legal expira in aceasta saptamana. O alta miza pentru PD-L este schimbarea presedintelui TVR Alexandru Sassu (fost membru al PSD), tot mai posibila dupa ce raportul Televiziunii publice a fost respins in comisiile de cultura ale Parlamentului.

Pe scurt:

  • DIPLOMATIE

    Putin ramasi in urma. Raportul interimar al UE privind justitia in Romania va arata ca Bucurestiul nu a fost capabil sa mentina ritmul reformei, dar ca anul trecut lupta impotriva coruptiei a cunoscut o usoara ameliorare, potrivit proiectului redactat de Comisia Europeana. Textul indica intarzieri in discutiile parlamentare interne privind codurile de procedura civila si penala, dar Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat rezultate bune, pentru ca numarul dosarelor penale

    privind combaterea marii coruptii a crescut cu o treime in 2009 fata de 2008. Rapoartele interimare privind Romania si Bulgaria trebuia sa fie publicate la sfarsitul lunii februarie, dar au fost amanate din cauza Bulgariei, pe care Comisia a presat-o sa adopte amendamente la Codul penal.

  • JUSTITIE

    Mandat cu executare. Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost arestat si a demisionat din PNL, ca urmare a condamnarii definitive la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu, dupa ce a prejudiciat bugetul administratiei municipale cu aproximativ 400.000 de euro. Anghel este al doilea edil de municipiu arestat in aceasta luna, dupa primarul Craiovei, Antonie Solomon. Consiliul local a cerut magistratilor amanarea cu cel putin 60 de zile a executarii pedepsei, pentru ca Anghel sa poata preda gestiunea.

  • EDUCATIE

    Reforma Funeriu. Proiectul legii educatiei a intrat in dezbatere publica pentru urmatoarele doua saptamani si cuprinde o serie de modificari in linie cu recomandarile comisiei prezidentiale de profil, din care actualul ministru Daniel Funeriu a facut parte. Astfel se va introduce un nou tip de evaluare a elevilor, numit "portofoliu educational", care va reprezenta o carte de identitate educationala ce cuprinde totalitatea diplomelor, a certificatelor si a altor documente de absolvire obtinute de elevi. Sindicatele din educatie au anuntat pentru 25 martie o greva generala de o zi, pentru a protesta fata de subfinantarea din sistem, precum si o alta greva pentru 22 aprilie.

  • UNIUNEA EUROPEANA

    Amenzi de la Ciolos. Comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos a cerut de la 20 dintre statele membre returnarea a 350 de milioane de euro primite ca subventii europene. Printre tarile incriminate se afla si Grecia, afectata de o severa criza economica. Peste 120 de milioane de euro trebuie returnati Bruxellesului de autoritatile de la Atena, care in urma unor corectii bugetare s-a dovedit ca au folosit gresit subventiile europene. Banii au fost folositi in industria bumbacului si sub forma de ajutoare de dezvoltare rurala, unde se constata deficiente grave si persistente. Aceleasi deficiente sunt intalnite in Polonia privind plata la hectar in 2006 si 2007, iar Varsovia trebuie sa returneze 92 de milioane de euro. Spania se claseaza pe locul al treilea in acest clasament cu 47,5 milioane de euro de restituit pentru plati neadecvate in sectorul productiei de fructe si legume.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/armistitiul-nu-i-ca-pacea-5760214
5760214
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.