Omul bolnav al Europei se afundă încet dar sigur într-o criză de proporţii: Problemele economice ale Germaniei riscă să capete o nouă dimensiune după ce cheltuielile au fost îngheţate

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 noiembrie 2023 8171 afişări

Omul bolnav al Europei se afundă încet dar sigur într-o criză de proporţii: Problemele economice ale Germaniei riscă să capete o nouă dimensiune după ce cheltuielile au fost îngheţate

Ministerul de Finanţe de la Berlin a îngheţat toate planurile de cheltuieli pentru 2023, în timp ce încearcă să identifice soluţii pentru a scoate Germania dintr-un impas economic care se întinde deja de câteva luni, scrie Bloomberg.

Toate proiectele deja aflate în desfăşurare vor fi finalizate, însă demararea unora noi va necesita un acord special. Decizia se aplică tuturor ministerelor, iar singurele scutite de „îngheţ” sunt doar organismele constituţionale precum cele două camere ale parlamentului şi Curtea Constituţională.

Hotărârea va afecta şi fondurile speciale, inclusiv unul care plăteşte pentru a uşura povara pe care o reprezintă pentru gospodării şi companii preţurile ridicate la energie, potrivit ministrului economiei, Robert Habeck.

Dacă oficialii vor ajunge la concluzia că hotărârea se aplică la scară mai largă, aşa cum se aşteaptă, ministrul de Finanţe Christian Lindner va trebui să contabilizeze retroactiv cel puţin 30 de miliarde de euro de noi datorii într-un buget federal revizuit pentru 2023.

Germania are 29 de astfel de fonduri extrabugetare în valoare de aproximativ 870 de miliarde de euro, deşi nu se aşteaptă ca un fond de 100 de miliarde de euro pentru cheltuieli militare să fie afectat, deoarece este înscris în Constituţie.

Parlamentarii din domeniul bugetar urmează să finalizeze bugetul federal pentru anul viitor în această săptămână şi se vor întâlni cu experţi pentru a discuta despre hotărârea privind bugetul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.