O întrebare la care nimeni nu răspunde: De ce şcolile private îşi continuă cursurile, iar cele de stat nu?

Autor: Ramona Cornea Postat la 25 octombrie 2021 194 afişări

O întrebare la care nimeni nu răspunde: De ce şcolile private îşi continuă cursurile, iar cele de stat nu?

Elevii şi preşcolarii din şcolile de stat intră în o vacanţă de două săptămâni începând de luni, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 în România, după cum a hoţărât  Comitetul Naţional pentru Situaţîi de Urgenţă în şedinţa de vineri.

Cu toate acestea, şcolile şi grădiniţele private pot rămâne deschise pentru că Ministerul Educaţiei nu are temeiul legal pentru a reglementa acest lucru, după cum spune ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu spune că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor faţă în faţă din şcolile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hoţărârea de Guvern în care sunt prevăzute restricţiile ce intră în vigoare de luni.

”Ministerul Educaţiei nu are niciun temei legal pentru a reglementa vacanţa în şcolile şi grădiniţele private! Doar Guvernul poate face asta. Activitatea unităţilor de învăţământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum şi activitatea de tip after-school, fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educaţiei. Articolul 8.2 care reglementează funcţionarea unităţilor de tip afterschool a fost preluat în HG, dar Art. 8.1 care reglementează suspendare prezenţei fizice în şcoli şi grădiniţe private nu a fost preluat în HG”, a explicat Sorin Cîmpeanu, duminică, pe un grup dedicat jurnaliştilor acreditaţi la Ministerul Educaţiei.

Guvernul poate reglementa activitatea şcolilor privat  doar prin excepţie, din motive pandemice, adaugă Cîmpeanu.

”Şi când spun şcoli private mă refer şi la cele care funcţionează după curriculum  româneasc, aprobat de Ministerul Educaţiei, şi pentru celelalte şcoli din Registrul Special, care funcţionează pe curriculum-ul altor state”, spune el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
scoli,
cursuri,
continuare,
raspuns

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.