Noul avatar al Dreptei: politico-civic & liberal-conservator

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 aprilie 2013 50 afişări

Înfiinţarea Iniţiativei România Liberală, ca "platformă politico-civică" menită să iniţieze un "dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare", a fost în mod firesc interpretată drept un prim pas spre scindarea PNL, având în vedere că ea adună exclusiv critici ai lui Crin Antonescu din partid şi din afara acestuia.

Noul avatar al Dreptei: politico-civic & liberal-conservator

Printre fondatori figurează Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu de la PNL, alături de Dan Cristian Popescu de la Forţa Civică şi Iulian Crăciun, fost candidat al ARD la parlamentare, iar la evenimentul de lansare au fost invitaţi Sever Voinescu (PDL) şi Mihai-Răzvan Ungureanu (FC, fost PNL). Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, marea speranţă a grupării anti-Antonescu din PNL, şi-a rezervat pentru mai târziu plecarea, nu fără a-l critica pe şeful său de partid pentru "atitudinea deplorabilă" de a le fi cerut iniţiativiştilor să plece din PNL, din moment ce militează contra lui.

Militantismul e evident din declaraţiile lui Chiliman, care l-a acuzat pe Antonescu de a fi "golit PNL de liberalism", dar şi din abundenţa de adepţi din fosta ARD, justificând concluzia că IRL ar fi exact acea aripă pe care Dreapta lui Traian Băsescu ar fi intenţionat s-o rupă din PNL. Chiliman s-a declarat deja deschis la colaborare cu Mişcarea Populară, cel mai nou avatar al Albei-ca-Zăpada concepute odinioară de Sebastian Lăzăroiu ca succesoare a PDL, iar Adriean Videanu a continuat să curteze asiduu PNL, prefigurându-i un viitor altminteri sumbru, de anexă a PSD.

Deocamdată, în ciuda ciuntirii atribuţiilor din Guvern ale miniştrilor liberali de la Economie, Finanţe şi Transporturi, PNL nu e deloc o anexă a PSD. Două numiri politice importante în favoarea PNL în aparatul financiar al statului au avut loc în ultima săptămână. Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor în perioada 2005-2009, a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea ANAF, în urma demiterii lui Şerban Pop, considerat ineficient în lupta cu evaziunea fiscală.

Cealaltă numire, efectuată sub aparenţa unui vot în Parlament, l-a validat pe Dan Radu Ruşanu, fruntaş PNL şi preşedintele comisiei de buget de la Camera Deputaţilor, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, a devenit prim-vicepreşedinte, iar vicepreşedinţii sunt Daniel Tudor, preşedintele CSA şi soţul senatoarei PNL Doina Tudor, Mircea Ursache, fostul preşedinte al AVAS, şi Ion Giurescu, vicepreşedintele CSPP.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/noul-avatar-al-dreptei-politico-civic-liberal-conservator-10811998
10811998
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.