NOUA TAXĂ pe care Guvernul vrea să o introducă de luna viitoare. 1,2 milioane de angajaţi, vizaţi de măsură

Postat la 19 iulie 2017 1008 afişări

Guvernul vrea să impoziteze, începând cu luna august, peste un milion de contracte de muncă în regim part-time aşa cum sunt impozitate contractele de muncă cu normă întreagă şi cu salariul minim pe economie. Motivul: există companii care angajează oameni pe contracte cu normă parţială pentru a evita plata unor taxe, dar care în realitate folosesc forţa de muncă cu program full-time, scrie Ziarul Financiar.

NOUA TAXĂ pe care Guvernul vrea să o introducă de luna viitoare. 1,2 milioane de angajaţi, vizaţi de măsură

Potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul de Finanţe, din analiza evoluţiei numărului contractelor de muncă cu timp parţial, s-a constatat faptul că, în perioada 2012-2016, numărul contractelor de muncă cu timp parţial înregistrate la Inspecţia muncii a avut o evoluţie ascendentă. La 31 decembrie 2016 numărul lor a ajuns la 1.129.663 contracte cu timp parţial, în creştere cu 3,7 % faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar ponderea contractelor cu timp parţial în totalul contractelor de muncă active s-a majorat de la 15,8% în anul 2012 la 18,1% în anul 2016.

Potrivit datelor Ministerul de Finanţe, în România există circa 1,1-1,2 milioane contracte de muncă cu timp parţial, 370 mii salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial, aproximativ 710 mii asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016), 70 mii salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial, iar circa 282 mii persoane, deşi aveau contract de muncă cu normă întreagă erau înregistraţi la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adică la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei.

„Prin urmare, se constată necesitatea implementării unor măsuri fiscale care să asigurare plata de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu timp parţial de lucru şi cei cu plata în acord, în scopul protejării şi acestor categorii de salariaţi prin prisma drepturilor de pensii şi de ocrotire a sănătăţii”, se arată în expunerea de motive a Ministerului de Finanţe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.