Next Capital, plus de 22% a cifrei de afaceri la 10 luni

Autor: Andra Stroe Postat la 07 decembrie 2018 148 afişări

Cu un plus de 29 milioane de lei, faţă de octombrie 2017, Next Capital Finance IFN SA înregistrează o creştere de 22% a afacerilor, în urma finanţărilor oferite prin operaţiuni de factoring.

Next Capital, plus de 22% a cifrei de afaceri la 10 luni

„Creşterea se datorează în principal portofoliului actual de clienţi, dar şi zonei de new business, unde avem un avans de 12%, faţă de anul trecut. Cei mai mulţi clienţi care optează pentru finanţări de factoring  vin din domeniile IT&C, BPO şi, evident, FMCG. 70% din volumele de finanţare prin factoring le realizăm cu producători români care se află în relaţii comerciale cu Key Accounts. Pe langă aceştia, încă 20% din finanţări le derulăm cu distribuitori autohtoni, din diferite domenii”, declară Bogdan Roşu, managing director Next Capital.

Creditul comercial s-a extins în toate domeniile, termenele de plată au ajuns frecvent sa depăşească 6 luni mergând până la 1 an, în anumite cazuri. În acest context, tot mai multe firme caută soluţii de finanţare a capitalului de lucru pentru a face faţă acestor termene de plată impuse de domeniul însuşi sau chiar de comercianţii Key Accounts, sau utilizează termenul de plată ca diferenţiator în ofertele comerciale. Oferta comercială atractivă trebuie completată cu oferirea unui termen de plată cât mai generos, acesta din urmă făcând de multe ori diferenţa când se selectează ofertantul câştigător.

Reprezentantul Next Capital consideră că motivele principale care au influenţat creşterea  cererilor de finanţare şi, implicit, a factoringului au fost legate în primul rând de evoluţia consumului, în condiţii de creştere generalizată a termenelor de plată şi mai puţin de investiţii.

„Consumul a fost principalul factor care a contribuit la evoluţia pozitivă a volumului operaţiunilor de factoring, acesta fiind influenţat în principal de creşterea veniturilor în sectorul bugetar. Din păcate, creşterea economică bazată pe consum este destul de riscantă, mai ales când acesta se bazează mult pe importuri şi nu pe producţia autohtonă, întrucât acesta se poate contracta foarte brutal, punând în dificultate foarte multe companii furnizoare. Din păcate, evoluţia pozitivă a  consumului nu a fost însoţită şi de creşterea cheltuielilor de capital, care asigură derularea unor proiecte mari de investiţii pe termen mediu şi lung şi care reprezintă o ancoră solidă în vreme de recesiune, ca atare viitorul nu este asigurat.  Cred şi sper că toate mesajele argumentate în spaţiul public legate de anumite vulnerabilităţi sociale, de impredictibilitatea fiscală, de unele dezechilibre economice în formare ale României au crescut un pic nivelul de conştientizare şi prudenţă al populaţiei şi au îndreptat-o şi spre produse de investiţii si economisire”, consideră Bogdan Roşu.

El spune că, în general, creditarea este oferită în condiţii foarte atractive, însă nici ROBOR şi nici cursul de schimb nu vor mai putea rămâne la acest niveluri, iar atunci când vor creşte, vor începe cu adevărat şi problemele în economie. „Avem un consum cu tendinţă de scădere (pe fondul recent anunţat de îngheţare a salariilor şi punctului de pensie), investiţiile şi intrarile de fonduri europene sunt foarte reduse, dobânda cheie, cursul de schimb şi  inflaţia au potenţial de creştere, în timp ce populaţia aptă de muncă s-a redus cu 3,4 milioane în ultimii 10 ani. Toate aceste elemente la nivel macro economic ar trebuie să ne îngrijoreze pentru că sunt ingrediente de manual pentru  o «furtună perfectă»”, adaugă Roşu.

Reprezentantul Next Capital spune că, în ciuda faptului că „nu ştim când se va declanşa", recesiunea este un proces ciclic care revine la 10-12 ani, într-un astfel de scenariu cele mai afectate companii sunt cele slab pregătite. „Cea mai bună protecţie pentru antreprenorul roman, cu eficacitate dovedită în anii 2008-2010, este prudenţa comercială (cât vinde, cui anume şi la ce termene de plată), completată de un parteneriat cu un creditor care îi înţelege bine afacerea şi îi poate fi alături atât cu finanţarea de care are nevoie, cât şi cu consultanţă, inclusiv în vremuri complicate”, încheie el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
capital,
finantare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.