Mult succes profesorilor în noul an şcolar! Vara s-a încheiat, şcolile s-au redeschis, iar adevărul a ieşit la iveală: Elevii au reînceput să folosească intensiv ChatGPT ca un instrument pentru a trişa la teme

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 20 septembrie 2023 24 afişări

Mult succes profesorilor în noul an şcolar! Vara s-a încheiat, şcolile s-au redeschis, iar adevărul a ieşit la iveală: Elevii au reînceput să folosească intensiv ChatGPT ca un instrument pentru a trişa la teme

În ultima perioadă a anului, utilizarea ChatGPT a suferit o scădere bruscă.

Potrivit predicţiilor emise de analişti, ChatGPT ar fi trebuit să fie produsul tehnologic cu cea mai rapidă creştere din istorie, aşa că această înversare a făcut ca lumea tech să se întrebe de ce chatbotul şi-a pierdut subit din popularitate.

Business Insider prezintă o nouă ipoteză care a început recent să circule printre analişti: Milioane de studenţi au intrat în vacanţa de vară, nemaiavând nevoie de ChatGPT pentru a trişa în activitatea lor şcolară.

Vara s-a încheiat, şcoala a reînceput, iar datele confirmă această teorie.

Similarweb urmăreşte vizitele săptămânale pe site-ul ChatGPT al OpenAI, iar traficul a crescut puternic de când şcolile s-au redeschis.

De asemenea, există o relaţie interesantă între ChatGPT şi Minecraft. François Chollet, un expert în inteligenţă artificială de la Google DeepMind, a subliniat recent acest lucru. La începutul verii, interesul pentru Minecraft a crescut în timpul căutărilor online, în vreme ce atenţia pentru ChatGPT a scăzut. Acum, de când şcolile şi-au redeschis porţile, tendinţele s-au inversat.

Există posibilitatea ca aceste tendinţe să nu reprezinte o îngrijorare serioasă pentru OpenAI. Odată cu venirea toamnei, elevii şi-au reocupat locurile în şcoli, apelând din nou la ChatGPT pentru a le scrie eseurile şi, în general, pentru a gândi în locul lor. Pe cale de consecinţă, software-ul AI începe să-şi recapete traiectoria ascendentă în ceea ce priveşte numărul de utilizatori.

Cu toate acestea, dacă utilizarea chatbotului îşi recapătă avântul doar pentru că studenţii şi-au reluat cursurile, acesta poate fi un semn rău pentru companie, deoarece situaţia în cauză sugerează că există o gamă limitată de cazuri de utilizare pentru ChatGPT şi alte astfel de programe bazate pe inteligenţă artificială.

Mark Shmulik, un analist de top în domeniul internetului la Bernstein, a făcut această observaţie la începutul verii, când utilizarea chatbotului a suferit primele scăderi.

Potrivit lui Shmulik, dacă o mare parte din creşterea ChatGPT este determinată de studenţii care trişează în activitatea lor şcolară, acest lucru înseamnă că tehnologia, sau cel puţin formatul chatbot, ar putea să nu devină platforma informatică dominantă a viitorului.

În ultimul timp, programele AI au atins un nivel de performanţă care depăşeşte limitele celor mai îndrăzneţe minţi. Un software AI mediocru a devenit capabil în prezent nu doar să compileze idei legate de un anumit subiect academic, ci şi să producă lucrări artistice originale. Un astfel de avânt ar putea ameninţa serios instinctul omului de a gândi pentru sine, atât la nivel teoretic, cât şi practic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.