Mugur Isărescu, BNR: Lucrăm împreună cu Guvernul să ţinem lucrurile sub control. Situaţia nu este uşoară

Autor: Claudia Medrega Postat la 09 ianuarie 2020 52 afişări

BNR este preocupată de situaţia fiscal-bugetară, în condiţiile în care economia încetineşte, iar deficitul bugetar trece de pragul de 3% din PIB, şi va lucra împreună cu Guvernul, pentru perioada următoare recomandând pru­den­ţă pentru corecţia deficitului bugetar, care să nu fie bru­ta­lă, pentru a nu împinge economia către recesiune.

Mugur Isărescu, BNR: Lucrăm împreună cu Guvernul să ţinem lucrurile sub control. Situaţia nu este uşoară

BNR este preocupată de situaţia fiscal-bugetară, în condiţiile în care economia încetineşte, iar deficitul bugetar trece de pragul de 3% din PIB, şi va lucra împreună cu Guvernul, pentru perioada următoare recomandând pru­den­ţă pentru corecţia deficitului bugetar, care să nu fie bru­ta­lă, pentru a nu împinge economia către recesiune.

„Suntem preocupaţi de situaţia fiscal-bugetară. Credem că aici este nucleul de probleme căruia trebuie să-i facă faţă BNR şi economia, ţara, pentru a ajunge la o sta­bi­litate macroeconomică. Sprijinim abordarea Guvernu­lui pas cu pas. Nu credem că o corecţie brutală, bruscă a deficitului bugetar este suportabilă de către economie în 2020. Noi suntem pentru o corecţie fiscal-bugetară sustenabilă, tolerată de către economie şi care să nu împingă ţara către o încetinire mai accentuată a creşterii economice şi, eventual, spre o recesiune.

Trebuie să fim foarte prudenţi cu modalitatea în care vom face corecţia fiscală, care este inevitabilă. Lucrăm cu Guver­nul, în măsura în care are şi acest Guvern capacitatea să ia decizii, pentru a găsi o ieşire înţeleaptă, dintr-o situaţie care nu este uşoară“, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la briefingul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din 2020, la care a fost menţinută dobânda-cheie la 2,5%. 

El a amintit că ascensiunea economiei încetineşte, prognozele indicând o creştere a PIB între 3 şi 4%, inflaţia este în scădere, iar cea mai mare problemă este în plan fiscal, majorarea de impozite nefiind o soluţie indicată.

În ceea ce priveşte scenariul creşterii pensiilor cu 40%, Isărescu a spus că „nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice. Să fim foarte atenţi, dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deşert financiar“.

 

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Proteste în Europa după impunerea de restricţii pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 Proteste în Europa după impunerea de restricţii pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19
Vaccinul anti-coronavirus, o provocare logistică pentru România. Alexandru Rafila: Dozele trebuie administrate în cel mult 17 zile, în centre speciale
MonitorulApararii
NEVERENDING STORY NEVERENDING STORY
7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria
MonitorulPartidelor
Cătălin Rădulescu: Ne place ideea de ecologism. Purtarea măştii nu trebuie să fie obligatorie Cătălin Rădulescu: Ne place ideea de ecologism. Purtarea măştii nu trebuie să fie obligatorie
Dominic Fritz: Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timişoarei
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.