Ministrul Muncii promite măsuri de sprijin pentru companii şi după repornirea activităţii

Autor: Laura Buciu Postat la 03 mai 2020 137 afişări

Ministrul Muncii promite măsuri de sprijin pentru companii şi după repornirea activităţii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, promite măsuri de sprijin pentru companiile care au trimis angajaţii în şomaj tehnic, sub forma plăţii unei părţi din salariu la reluarea activităţii, dar şi sprijin pentru companiile care nu au întrerupt lucrul şi şi-au continuat munca în timpul pandemiei.

Violeta Alexandru a declarat, sâmbătă seara, la Digi 24, decizia finală asupra sprijinului care va fi acordat companiilor la reluarea activităţii va fi anunţată, cel mai probabil săptămâna viitoare, „pentru a fi pregătiţi pentru momentul 15 mai”.

„Motivul pentru care nu am luat o decizie finală este pentru că ţin foarte mult să se pronunţe asupra duratei asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali cu care suntem într-un dialog continuu. (...) Se prefigurează măsura prelungirii şomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricţionate prin deciziile autorităţilor în paralel”, a spus Violeta Alexandru.

Practic, ministrul Muncii spune că statul ar putea să suporte o parte din salariul celor care se întorc la muncă, acest lucru fiind discutat cu sindicatele şi patronatele.

„Nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar pot să vă confirm că vor fi firme care vor fi sprijinite în mod activ la preluarea treptată a activităţii. Vom vedea dacă această măsură activă va dura un număr de câteva luni sau va fi de mai lungă durată. Cert este că în primă instanţă va fi un sprijin mai consistent şi, aşa cum am agreat în principiu cu partenerii, acest sprijin va scădea pe măsură ce activitatea acestor companii se va relua”, a mai spus ministrul.

În cazul unei companii care îşi va relua activitatea, sprijinul statului va putea fi sub forma acoperirii unei părţi din costul salarial.

„Acest sprijin va fi cel mai probabil fix într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricţie, după care acest sprijin în se va diminua pe măsură ce activitatea respectivei companii se va redresa şi va reveni la normal. Vorbim de companii afectate direct, în primul rând cele care sunt beneficiare ale măsurilor de şomaj tehnic (...) dar şi alte companii care pot face proba afectării activităţii în contextul pandemiei”, a mai sus ministrul Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că şi cei care au reuşit să îşi menţină activitatea în parametrii acceptabili, care au făcut eforturi şi nu au cerut şomaj tehnic, deci nu au întrerupt activitatea, Guvernul caută o soluţie „astfel încât şi activitatea lor să poată fi apreciată şi văzută”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
muncă,
companie,
relansare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.