Ministerul Apărării Naţionale a semnat un acord-cadru cu Elbit Systems din Israel pentru furnizarea de drone Watchkeeper X, în valoare totală de 1,9 miliarde lei (380 mil. euro). Dronele vor fi produse în România

Autor: Roxana Rosu Postat la 20 decembrie 2022 44 afişări

Ministerul Apărării Naţionale a semnat un acord-cadru cu Elbit Systems din Israel pentru furnizarea de drone Watchkeeper X, în valoare totală de 1,9 miliarde lei (380 mil. euro). Dronele vor fi produse în România

Ministerul Apărării Naţionale, prin Compania Naţională Romtehnica, a semnat un acord-cadru cu compania Elbit Systems Ltd din Israel pentru furnizarea a maxim şapte sisteme de tip UAS Watchkeeper X, în valoare totală de aproximativ 1,891 miliarde lei, fără TVA.

Acordul-cadru are o durată de cinci ani. Fiecare sistem are trei drone.

”Furnizarea celor şapte Sisteme UAS Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei Românie, se va realiza în condiţiile protejării interesului esenţial de securitate al statului român, Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze şi să consolideze pe teritoriul naţional, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producţie, integrare, testare şi mentenanţă în domeniul militar pentru sistemele livrate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producţia structurii platformei aeriene şi producţia structurii containerului staţiei terestre de comandă-control, precum şi producţia de componente electrice şi mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la companii din industria naţională de apărare.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producţia tuturor sistemelor electrice şi mecanice aferente acestuia se va realiza în România.Totodată, operaţiunile de mentenanţă pe durata ciclului de viaţă al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de companii româneşti,  astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional.

Reprezentanţii Elbit au anunţat în luna martie că dronele produse în România se vor realiza prin colaborarea cu partenerii locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET şi SIMULTEC.

Elbit Systems este prezent în România de mai bine de 27 de ani şi execută proiecte în cooperare cu mai multe companii din domeniul apărării din România, printre care IAR BRASOV, Avioane Craiova, Aerostar şi altele.

Aceste proiecte au fost realizate pentru Ministerul Apărării Naţionale din România, pentru alţi clienţi din România, dar şi pentru clienţi din alte ţări. Elbit Systems, prin subsidiarele sale româneşti, unde este acţionar unic, are peste 800 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aparare,
romania,
acord,
productie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.