Merkel se opune în continuare ca Turcia să adere la UE

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 08 octombrie 2015 165 afişări

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că este nevoie de ajutorul Turciei în oprirea afluxului de refugiaţi către Europa, dar că acest lucru nu i-a schimbat punctul de vedere potrivit căruia această ţară nu trebuie să devină membră a Uniunii Europene (UE), relatează Reuters online.

"Am fost întotdeauna împotriva aderării (Turciei) la UE, preşedintele (turc Tayyip) Erdogan ştie acest lucru, şi sunt în continuare împotriva" aderării acestei ţări la Uniune, a declarat Merkel într-o emisiune a postului public ARD.

Merkel a fost un opozant vocal al aderării Turciei la UE, înainte să devină cancelar, în 2005, şi a pledat în schimb pentru un "parteneriat privilegiat", dar nu pentru o aderare completă.

Însă ea a evitat să insiste sau să-şi exprime opoziţia prea zgomotos în ultimii ani, afirmând în schimb că negocierile de aderare dintre Ankara şi Bruxelles, lansate la scurt timp după ce ea a devenit cancelar, este necesar să continue, fără să se aştepte un rezultat predeterminat.

Candidatura Turciei a stagnat în ultimii ani, în contextul în care interesul părţii turce a scăzut, iar oficiali europeni au fost tot mai critici faţă politicile tot mai autoritariste, în opinia lor, ale lui Erdogan.

Acum Europa întinde mâna Turciei din nou, sperând ca Ankara să poată ajuta în criza refugiaţilor din Siria vecină şi din alte ţări din Orientul Mijlociu devastate de războaie.

Erdogan a efectuat o vizită la Bruxelles luni, când i s-a prezentat un proiect al unui plan de acţiune prin care Europa să ofere fonduri suplimentare pentru refugiaţii sirieni şi irakieni care trăiesc în Turcia.

"Este necesar să discutăm cu Turcia despre împărţirea poverii mai bine", a declarat Merkel. "Asta va însemna să dăm Turciei bani şi să îndeplinim (în schimb) anumite cereri ale Turciei, precum relaxarea restricţiilor cu privire la vize", a adăugat ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
UE,
TURCIA
/actualitate/merkel-se-opune-in-continuare-ca-turcia-sa-adere-la-ue-14811820
14811820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.