Medicii pot încheia contracte cu casele de asigurări indiferent de numărul pacienţilor

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 08 martie 2015 43 afişări

Medicii de familie ar putea încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul pacienţilor înscrişi pe listele lor, prevederea din Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale fiind modificată pentru a ajuta medicii tineri să intre în sistem, potrivit CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În cazul asistenţei medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul peroanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie. Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Prin noile reglementări au fost eliminate şi prevederile referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie.

Potrivit CNAS, această reglementare vizează accesul în sistem a medicilor tineri, stimularea concurenţei şi dezvoltarea unui mediu concurenţial normal, care să încurajeze performanţa şi să conducă la creşterea calităţii actului medical.

Medicul de familie nou-venit într-o localitate care încheie convenţie de furnizare de servicii medicale pentru trei luni, considerată necesară pentru întocmirea listei, la finalul acestei perioade încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului. În urma desfiinţării comisiei, stabilirea zonelor, a localităţilor deficitare din punctul de vedere al existenţei medicilor de familie se face de către reprezentanţii casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiei de sănătate publică.

Schimbarea medicului de familie se va face doar pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer, conform modelului şi condiţiilor prevăzute în norme.

Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cardul naţional, ori pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copiii cu vârsta între zero şi 18 ani, schimbarea medicului de familie se va putea face pe baza cererii de înscriere prin transfer. Prin aceste noi prevederi s-a urmărit îmbunătăţirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie.

Fondul trimestrial luat în calcul la stabilirea valorii definitive a unui punct per capita, respectiv per serviciu medical se determină astfel: din fondul aferent asistenţei medicale primare pentru trimestrul respectiv se scade venitul cabinetelor medicale în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie nou-veniţi într-o localitate, pentru o perioadă de trei luni, timp în care medicul de familie are încheiată o convenţie de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, şi se repartizează 20 la sută pentru plata per capita şi 80 la sută pentru plata per serviciu. În prezent, plata este 50 la sută per capita şi 50 la sută per serviciu.

CNAS motivează că este nevoie de acestă schimbare pentru că majorarea procentului alocat pentru plata per serviciu are în vedere plata în funcţie de performanţă, respectiv interesarea medicilor de familie în acordarea de servicii medicale asiguraţilor, care să conducă la reducerea morbidităţii şi mortalităţii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea satisfacţiei pacientului. Printre aceste servicii sunt supravegherea gravidei şi copilului prin controale periodice, consultaţiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, consultaţiile de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNAS,
PROIECT,
/actualitate/medicii-pot-incheia-contracte-cu-casele-de-asigurari-indiferent-de-numarul-pacientilor-13950092
13950092
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.