Cel mai mare duşman al SUA, Edward Snowden, şi-a exprimat dorinţa de a se stabili în Elveţia

Autor: Gaidau Ion Postat la 07 martie 2015 1071 afişări

Fostul contractor american al NSA şi CIA Edward Snowden, care a expus public amploarea spionajului american la nivel mondial, a declarat vineri că vrea să se întoarcă în Elveţia, unde a activat în trecut sub acoperire, relatează Interfax.

"Mi-ar plăcea să mă întorc în Elveţia. Unele dintre cele mai frumoase amintiri le am din Geneva", a spus Snowden în cadrul unei teleconferinţe Moscova-Geneva, după vizionarea "CitizenFour", un documentar premiat cu OSCAR care prezintă portretul fostului analist al NSA şi CIA.

Spionul american a apreciat că Elveţia, datorită neutralităţii sale, ar fi o ţară potrivită pentru un refugiat politic.

El a precizat că a apelat la 21 de ţări, majoritatea din Europa Centrală şi de Vest, pentru a cere azil politic, după ce Statele Unite i-au anulat paşaportul.

"Din păcate, nicio ţară nu a spus da", a afirmat Snodwen, considerând că a fost refuzat în urma unor "intervenţii politice" ale preşedintelui american Barack Obama.

Edward Snowden a lucrat pentru misiunea americană la Geneva în perioada martie 2007-februarie 2009.

Snowden, un fost analist de sistem la Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), a dezvăluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arată că Statele Unite culeg date şi spionează lideri din întreaga lume.

Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au pus în dificultate administraţia americană şi au tensionat relaţiile cu ţări aliate.

Ele au generat, de asemenea, o dezbatere aprinsă în Statele Unite pe tema meritelor, limitelor şi moralităţii unor astfel de programe.

În urma acestor dezvăluiri, Edward Snowden a fost inculpat în ţara sa pentru spionaj şi furt de documente care aparţin statului, infracţiuni pasibile de o pedeapsă de 30 de ani de închisoare.

El a obţinut pe 1 august 2013 azil politic temporar în Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
SNOWDEN,
ELVEŢIA
/actualitate/cel-mai-mare-dusman-al-sua-edward-snowden-si-a-exprimat-dorinta-de-a-se-stabili-in-elvetia-13946873
13946873
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.