Liderii G7 au adus în discuţie măsuri fără precedent pentru a combate criza energetică: Plafonarea preţurilor la energie este pe masă

Autor: Ştefan Stan Postat la 28 iunie 2022 32 afişări

Liderii G7 au adus în discuţie măsuri fără precedent pentru a combate criza energetică: Plafonarea preţurilor la energie este pe masă

Membrii G7 urmează să exploreze modalităţi de reducere a costurilor energetice, inclusiv prin posibile plafoane la preţul petrolului şi al gazelor, în cadrul unui summit care a fost umbrit de temerile privind o recesiune indusă de creşterea inflaţiei.

Luni seara, oficialii au stabilit concluziile summitului, care încearcă să dezvolte soluţii pentru a reduce veniturile din hidrocarburi ale Rusiei, minimizând în acelaşi timp impactul negativ al preţurilor ridicate la energie, au declarat oficialii.

Potrivit unui proiect de text consultat de Financial Times, liderii vor explora "fezabilitatea" introducerii unor plafoane temporare ale preţurilor la importurile de energie - o referire la o presiune condusă de SUA pentru un plafon al preţului petrolului rusesc. Un oficial al G7 a declarat anterior că capitalele au fost de acord că este o idee bună, dar că mai este mult de lucru" pentru a o transforma în realitate.

Liderii G7 s-au reunit după patru luni de război în Ucraina, care a dus la creşterea preţului alimentelor şi al hidrocarburilor, declanşând temeri privind o recesiune globală. Summitul, găzduit de Germania în Alpii bavarezi, urmează să se încheie marţi.

Liderii au condamnat "atacul abominabil" de luni asupra unui centru comercial din oraşul ucrainean Kremenciuk şi au avertizat că atacurile nediscriminatorii asupra civililor nevinovaţi "constituie o crimă de război".

"Preşedintele rus Putin şi cei responsabili vor fi traşi la răspundere", au spus ei.

Liderii G7, cărora li s-a adresat preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, mai devreme în cursul zilei, prin intermediul unei legături video, au declarat, de asemenea, că vor continua să ofere sprijin financiar, umanitar şi militar Ucrainei "atâta timp cât va fi nevoie".

"Nu ne vom odihni până când Rusia nu va pune capăt războiului său crud şi lipsit de sens împotriva Ucrainei", se arată în declaraţia lor.

Măsura privind plafonarea preţului la petrolul rusesc vine în paralel cu o propunere franceză de creştere a producţiei globale de petrol, o idee care a apărut în timp ce liderii G7 căutau modalităţi de a atenua criza energetică iminentă şi de a uşura presiunea asupra economiilor importatoare de energie.

În timpul discuţiilor de luni, oficialii francezi s-au concentrat asupra modalităţilor de moderare a preţurilor prin creşterea producţiei de petrol. În special, Franţa doreşte să exploreze modalităţi de a readuce pe piaţă producţia din Venezuela şi Iran, ambele supuse sancţiunilor SUA.

Preşedintele american Joe Biden a curtat deja regimul autoritar al lui Nicolás Maduro din Venezuela în încercarea de a răci piaţa.

Concluziile G7 subliniază alarma profundă a liderilor membrilor săi cu privire la preţul pe care războiul din Ucraina îl are asupra economiilor lor. Aceştia urmează să convină ca miniştrii lor să evalueze de urgenţă fezabilitatea unei plafonări a preţurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
g7,
lideri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.