Lecţiile libertăţii: Ce învăţăm de la Coreea de Sud, Germania şi China

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 mai 2020 408 afişări

Noile cazuri de îmbolnăviri din Coreea de Sud, Germania şi China reliefează provocările cu care se confruntă guvernele lumii atunci când relaxează restricţiile sociale, în contextul în care milioane de europeni pregătesc diverse tentative de a-şi reporni economiile astăzi, potrivit FT.

Francezii, spaniolii, danezii, norvegienii şi britanicii relaxează o parte dintre restricţiile impuse penru a limita răspândirea virusului mortal, întrucât liderii politici din regiune încearcă să repornească economiile intrate în criză.

O parte dintre lecţii ar putea servi la modelarea scenariilor de ieşire din carantină chiar şi pentru ţările care au anunţat începerea relaxării pentru săptămâna viitoare, precum România.

În Spania, jumătate din populaţie intră în aşa-numită „fază 1” a ieşirii din carantină, ceea ce înseamnă că le permite barurilor şi restaurantelor să servească în afara locaţiei, iar oamenilor le permite să stea în grupuri de până la 10 persoane.

Cu toate acestea, restricţiile vor rămâne impuse în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Madrid şi Barcelona.

Numărul de morţi noi cauzate de virus s-a situat la 143 duminică, cel mai redus din ultimele două luni.

Ce fac alte ţări europene

Elevii din clasele gimnaziale se vor întoarce la şcoală în Norvegia, în timp ce Danemarca le permite magazinelor să dea lacătele jos de pe uşi.

În acelaşi timp, Franţa începe astăzi procesul de redeschidere a societăţii şi a economiei, renunţând la o parte din măsuri – precum necesitatea unei declaraţii atunci când părăseşti locuinţa.

În mod oficial, majoritatea businessurilor se pot redeschide, doar dacă pot aplica măsurile de distanţare socială atât pentru angajaţi, cât şi pentru clienţi.

În Marea Britanie, cea mai afectată ţară ca număr de decese după SUA, guvernul a decis că va face paşi mici înspre redeschidere săptămâna aceasta. Libertatea de a desfăşura activităţi fizice în exteriorul locuinţei fără o limită de timp este printre primele libertăţi pe care britanicii le primesc înapoi.

Giuseppe Conte, premierul Italiei, a discutat duminică despre posibilitatea ca restricţiile să fie ridicate mai devreme, întrucât Roma plănuieşte să combată cât mai repede recesiunea brutală generată de îngheţarea activităţii economice.

Însă, pe măsură ce mai multe părţi din Europa fac primii paşi spre libertate, în ţările care au ridicat restricţiile mai devreme în afara Europei apar deja creşteri ale numărului de cazuri noi, ceea ce determină autorităţile să impună din nou anumite restricţii.

Ce s-a întâmpat în Coreea de Sud

Autorităţile din capitala sud-coreeană Seul au fost nevoite să închidă barurile şi cluburile, din nou, după ce un nou val de îmbolnăviri a apărut în zona care concentrează cele mai multe astfel de locaţii din oraş.

Ţara a raportat 34 de cazuri noi duminică, majoritatea cu transmitere locală, ceea ce reprezintă o creştere bruscă faţă de săptămâna trecută când ţara nu a înregistrat niciun caz timp de mai multe zile.

Revenirea îmbolnăvirilor reprezintă o lovitură pentru Coreea de Sud, care a fost lăudată pe plan internaţional pentru strategia de testare în masă, pentru aplicaţia mobilă de urmărire a contacţilor, precum şi pentru măsurile de distanţare impuse pentru a combate ceea ce s-a prezentat pentru o scurtă perioadă de timp drept cea mai afectată ţară din afara Chinei.

Moon Jae-in, preşedintele statului, a subliniat duminică „războiul prelungit” care se aşterne în faţă, chiar dacă modul în care Coreea de Sud a gestionat criza medicală a servit drept motiv de „mândrie naţională” la acel moment.

„Seria recentă de îmbolnăviri ne atrage atenţia că pot apărea situaţii similară, chiar şi în etapa de stabilizare, oriunde, în orice spaţiu închis şi aglomerat”, a spus preşedintele.

Cum evoluează Germania

Germania a înregistrat o creştere a ritmului de reproducere a infecţiilor – adică numărul mediu de persoane infectate de către indivizii confirmaţi cu Covid-19 – la un nivel peste 1, la doar câteva zile după ce guvernul condus de Angela Merkel a deis să relaxeze restricţiile impuse asupra vieţii publice în cea mai mare economie din Europa.

Conform institutului Robert Koch, rata de reproducere a fost de 1,1 duminică după-amiază.

Trei districte au depăşit limita auto-impusă de guvern de 50 de infecţii la 10.000 de persoane doar în ultimele şapte zile, ceea ce înseamnă că aceste zone vor ieşi din carantină mai târziu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.