La 18 ani, Elon Musk, fondatorul Tesla, a lucrat într-o fabrică de cherestea. Ce a făcut ca să ajungă la succesul de acum şi cum îşi cheltuie el banii

Autor: Ioana Matei Postat la 22 august 2020 5021 afişări

La 18 ani, Elon Musk, fondatorul Tesla, a lucrat într-o fabrică de cherestea. Ce a făcut ca să ajungă la succesul de acum şi cum îşi cheltuie el banii

Pandemia de coronavirus a fost un dezastru economic pentru cei mai mulţi dintre fondatorii de companii, dar nu şi pentru Elon Musk.

CEO-ul Tesla a făcut mai mult de 48 de miliarde de dolari între 18 martie şi 13 august, o creştere de mai mult de 197%, potrivit unei noi analize realizate de Institutul pentru Studii Politice din Statele Unite. Este cu mult mai mult decât câştigurile oricărui alt miliardar în aceeaşi perioadă de timp, scrie Business Insider.

Potrivit publicaţiei americane, în mod ciudat, Musk şi-a câştigat miliardarele fără să încaseze bani de la Tesla. CEO-ul refuză salariul de 56.000 de dolari pe care l-ar primi în fiecare an.

În ianuarie 2018, Tesla a anunţat că nu îi va plăti lui Musk nimic în următorii 10 ani - niciun salariu sau acţiuni - până la momentul în care compania va ajunge la o capitalizare de piaţă de 100 de miliarde de dolari.

Dacă şi când se va întâmpla aceste lucru, Musk ar putea să îl depăşească pe CEO-ul Amazon, Jezz Bezos, care este în prezent cel mai bogat om al lumii.

Dar cum a ajuns CEO-ul Tesla în acest punct?

Cu decenii înainte să devină tatăl a şase copii şi să acumuleze o avere de 84,8 miliarde de dolari, Musk a învăţat să scrie cod, în vremea copilăriei sale în Africa de Sud. Până la momentul în care a împlinit 12 ani, a vândut codul sursă pentru primul său joc video în schimbul a 500 de dolari.

  • Înainte să împlinească 18 ani, Musk s-a mutat în Canada şi a lucrat într-o serie de roluri care implicau munca fizică, printre care tăierea de buşteni şi munca într-o fabrică de cherestea în schimbul a 18 dolari pe oră - un salariu bun în 1989.
  • Salariul său a scăzut la 14 dolari pe oră când a început să lucreze într-un internship alături de fratele său, Kimbal, la Banca Nova Scoţia, într-un rol de vânzări la telefon. L-a impresionat pe un executiv de top de acolo.
  • Imediat ce a început să studieze la Universitatea Queens în 1990, a început şi un business în paralel, prin care vindea componente de computer celorlalţi studenţi.
  • După doi ani, Musk s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania cu o bursă parţială. Pentru a acoperi restul costurilor legate de studiile sale, Musk împreună cu un prieten şi-au transformat casa într-un loc unde vindeau alcool în weekenduri, taxându-i pe oameni cu 5 dolari la intrare.
  • După ce a absolvit fizica şi economia la Şcoala Wharton s-a mutat la Stanford pentru a face doctoratul. A renunţat la programul doctoral după câteva zile şi a fondat un start-up online împreună cu fratele său. Au pus bazele Zip2, un ghid de oraşe pentru ziare, cu o finanţare seed de 28.000 de dolari primită de la tatăl lor.
  • Patru ani mai târziu, în 1999, au vândut Zip2 pentru 307 milioane de dolari, iar Musk a câştigat astfel 22 de milioane de dolari. A investit mai mult de jumătate din câştigurile sale pentru a cofonda X.com, un serviciu de banking online.
  • Compania a fuzionat rapid cu rivalul acesteia şi a devenit Paypal, cu Musk în rolul acţionarului principal. În 2002, eBay a cumpărat PayPal şi Musk a părăsit compania în schimbul a 180 de dolari.
  • Musk şi-a îndreptat atenţia spre explorarea spaţiului prin SpaceX, după ce a părăsit PayPal. Câţiva ani mai târziu, a cofondat producătorul de maşini electrie, Tesla şi SolarCity, un furnizor de sisteme solare. Succesul acestor companii l-a propulsat într-un final în clubul miliardarilor lumii - dar nu înainte să devină falit.
  • În 2008, Musk a divorţat şi acest lucru a afectat şi averea sa. Un an mai târziu, Musk a declarat că „a rămas fără bani” şi că trăieşte din împrumuturi de la prietenii săi în timp ce încearcă să îşi menţină compania la linia de plutire.
  • Dar când Tesla a debutat pe piaţa de acţiuni în 2020, averea lui Musk a avut parte de un boom. În 2012, apărea deja în lista bogaţilor lumii pentru prima dată cu o avere de 2 miliarde de dolari.Doar şapte ani mai târziu, averea lui Musk ajunge la 84,8 miliarde de dolari.
  • Musk nu este „timid” nici când vine vorba despre cheltuieli. CEO-ul a cumpărat proprietăţi rezidenţiale în valoare de mai mult de 100 de miliarde de dolari în California. A renunţat însă de atunci la multe dintre proprietăţile sale - în luna mai a declarat că „vrea să nu mai deţină nicio casă”.
  • Ca lider al producătorului auto al momentului, nu este o surpriză că este pasionat de maşini. În 2013, a plătit 920.000 de dolari la o licitaţie pentru cumpăra un Lotus Esprit care a fost folosit într-un film James Bond.Nu conduce doar Tesla, ci şi două maşini alimentate de benzină: un Ford model T şi un Jaguar Tip E Seria 1 Roadster.
  • Chiar dacă are suficienţi bani, Musk nu este un fan al vacanţelor. În 2015, a spus că şi-a luat liber doar două săptămâni de când înfiinţase SpaceX.
  • Musk are cinci copii cu fosta sa soţie, Talulaj Riley. Într-o postare pe Twitter din 2014, spune că îşi duce copiii într-o vacanţă cu cortul anual. „Sunt un tată destul de bun”, spune el. Are un copil şi cu cântăreaţa canadiană Grimes, pe care l-au numit X Æ A-12 Musk.
  • În august 2018, a declarat pentru New York Times că a început să lucreze 120 de ore pe săptămână.
  • Într-un interviu anterior, spunea că nu are un  birou la fabrica Tesla: „Îmi mut biroul oriunde - nu am un birou de fapt - mă mişc oriunde este o problemă în Tesla. Cred că liderii trebuie să conducă din prima linie şi de aceea sunt aici”.
  • Pentru un articol publicat în 2018, Business Insider a vorbit cu 42 de angajaţi ai Tesla, care au spus despre el că este un vizionar, dar că are şi nişte aşteptări foarte mari de la ei.
  • Musk a mai spus în iunie 2019 că plănuieşte chiar să îşi petreacă ziua de naştere, 28 iunie, la muncă, îmbunătăţind operaţiunile logistice globale ale companiei.
  • A declarat pentru emisiunea 60 minutes a CBS că este, de fapt, oarecum impulsiv şi că „nu vrea să încerce să adere la un template de CEO”.
  • Musk nu petrece doar mult timp cu Tesla, dar cheltuie şi foarte mulţi bani pe companie. În primele şase luni din 2018, a cumpărat acţiuni în valoare de mai mult de 35 de milioane de dolari în cadrul companiei.
  • Musk investeşte însă mult timp, energie şi resurse în SpaceX. SpaceX a cheltuit mai mult de 2,2 miliarde de dolari pentru a dezvolta, construit şi lansa Starlink, în efortul lui Musk de a construi internet broadband ultrarapid şi de a construit prototipul pentru Starship, aeronava care ar trebui să îi ducă pe oameni pe Marte. Compania este evaluată la 46 de miliarde de dolari în urma celei mai recente runde de finanţare.
  • Musk conduce şi compania Boring, pe care a fondat-o în 2016 pentru a dezvolta şi construit un tunel subteran în Los Angeles în efortul său de a gestiona traficul. În decembrie 2018, Musk a lansat primul său prototip.
  • În 2012, Musk a semnat The Giving Pledge, prin care şi-a asumat să doneze cea mai mare parte a averii în cursul vieţii sale.A făcut donaţii importante pentru cauze în care crede, inclusiv 10 milioane de dolari pentru Institutul Viitorul Vieţii, axat pe dezvoltarea domeniului inteligenţei artificiale.
  • Multimiliardarul spune că are hobbyuri simple, printre care ascultatul de muzică, jocurile video, cititul. „Să stau cu copiii mei, să îmi văd prietenii, lucruri normale. Câteodată o iau razna pe Twitter. Dar de cele mai multe ori este vorba despre muncă” descrie el modul în care îşi petrece timpul liber.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
tesla,
salariu,
avere,
construire,
primire,
ceo,
miliarde,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.