Kovesi în PE: Pedepsirea funcţionarilor corupţi, insuficientă pentru eradicarea fenomenului

Autor: Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Bruxelles Postat la 14 aprilie 2015 956 afişări

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a spus, marţi, în Comisia pentru Control Bugetar a PE, că pedepsirea funcţionarilor corupţi nu este suficientă pentru eradicarea fenomenului, ci trebuie identificate şi înlăturate riscurile şi vulnerabilităţile care conduc la comiterea faptelor de corupţie.

Codruţa Kovesi a adăugat, la audierea organizată în Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (PE) privind implementarea de către România şi Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul MCV, că "independenţa procurorilor şi stabilitatea instituţională", "asigurarea instrumentelor legislative şi a resurselor materiale" sunt condiţii esenţiale pentru lupta eficientă împotriva corupţiei.

De asemenea, şeful DNA a spus că este esenţial ca acţiunea justiţiei să nu fie blocată de "contrareacţia persoanelor care se simt vizate de anchete".

Investigaţiile efectuate de procurorii anticorupţie au mobilizat un întreg sistem compus din politicieni din toate partidele şi din oameni de afaceri, care se simt ameninţaţi şi care încearcă să îşi menţină controlul asupra resurselor publice, a subliniat Kovesi.

Mai mult, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a spus că au existat "încercări repetate de a limita eficienţa investigaţiilor", prin iniţiative de modificare a legislaţiei anticorupţie, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri de demitere a unor procurori cu funcţii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie.

Cele mai multe dintre aceste încercări au eşuat, a adăugat Kovesi, datorită reacţiilor venite din partea societăţii civile şi a partenerilor externi ai României, în primul rând fiind vorba de instituţiile europene.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Scopul audierii este de a permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".

La audieri participă secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
KOVESI,
PE,
DNA
/actualitate/kovesi-in-pe-pedepsirea-functionarilor-corupti-insuficienta-pentru-eradicarea-fenomenului-14121044
14121044
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.