Un antreprenor român vorbeşte despre planurile sale de a cuceri Europa cu o suită de programe de management

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 aprilie 2015 853 afişări

Adrian Bărcuţean a dezvoltat, timp de 11 ani, o suită de programe de management care începe să cucerească Europa. După succesul înregistrat recent la CeBIT, în Germania, Bărcuţean a început să distribuie „Documenta“ în Olanda şi în Polonia.

Un antreprenor român vorbeşte despre planurile sale de a cuceri Europa cu o suită de programe de management

“Anul acesta ne-am propus să ieşim în afara României cu produsul Documenta. După câteva implementări de succes în România şi în Republica Moldova, am început să ieşim la târguri din afară, iar CeBIT este un eveniment de referinţă în domeniu“, spune Bărcuţean. „În Germania au avut loc prezentări de produs live şi am fost plăcut surprinşi de reacţia ce-lor din public. Am primit feedback pozitiv de la participanţii din Olanda, Polonia, Italia, Franţa, Spania sau Turcia, cât şi de la cei de peste ocean, din Statele Unite şi chiar din China. Am primit mai multe cereri pentru distribuirea Documenta. Ne simţim confortabil pentru că majoritatea celor de la CeBIT cunoşteau domeniul şi ştiau exact ce trebuie să facă un program de tipul acesta.“

Compania Infrasoft a fost înfiinţată de Bărcuţean în 2004, în baza experienţei personale de lucru în multinaţionale. A lucrat 10 ani în corporaţii, timp în care a înţeles nevoia unui program care să poată fi implementat şi particularizat cu uşurinţă. „Dura câteva luni şi costa zeci de mii de euro să implementezi o soluţie din afară, de aici şi ideea pentru Documenta.“

Compania a început ca un business de consultanţă, iar în 2008 a început dezvoltarea echipei. Documenta este astăzi folosit atât de clienţi din România, cât şi de companii din Statele Unite, Moldova şi Danemarca.

Compania are în prezent două divizii - cea de dezvoltare de software, care livrează soluţii software personalizate la cerere, şi Documenta, care are ca principal obiect de activitate implementarea şi promovarea produselor proprii sub brandul cu acelaşi nume (Documenta DMS - Managementul Documentelor Electronice, SmartFleet - Managementul Flotelor Auto, al operaţiunilor şi al comportamentului şoferilor în trafic şi Documenta ERP - soluţia de gestionare a resurselor unei firme).

„Din punct de vedere al conceptului şi al designului, produsul a intrat în lucru în 2004. Din punct de vedere al imple-mentării lucrăm din 2008, iar în 2011 am avut prima versiune stabilă. Investiţia totală în Documenta se ridică la un milion de euro, dar aici vorbim de tot, inclusiv resurse umane, timp personal, colaboratori. Estimările noastre de vânzare, pen-tru următorii doi ani, sunt de 2 milioane de euro“, explică Bărcuţean.

Atunci când situaţia economică s-a înrăutăţit, compania a ales să se concentreze pe contractele derulate alături de companiile mari, care nu au fost nevoite să modifice atât de drastic bugetul destinat investiţiilor. „În 2009 a început dis-tracţia, a venit criza, acesta fiind şi motivul pentru care ne-am refugiat în contractele cu clienţi mari. În anii 2009-2011 ne-am conservat şi începând cu 2013 am reluat trendul ascendent. Anul trecut, spre exemplu, ne-am mărit efectivul de patru ori.“

Documenta rulează pe o platformă cloud, însă este vorba de un private cloud. Cu alte cuvinte, nu se folosesc plat-formele clasice gen Google Cloud sau SkyCloud, datele fiind stocate pe servere păstrate la sediul companiilor. „La noi este e problemă cu documentele, deja când aude lumea de cloud apare o stare de nelinişte“, spune Adrian Bărcuţean. „De aceea lucrăm cu acest concept de private, pe care îl recomandăm companiilor. Firmele cu 10-20 de angajaţi, care nu au un departament IT şi nu au posibilitatea de a amenaja un centru de date, pot utiliza facilităţile noastre.“ Această soluţie oferă avantaje, spune Bărcuţean, pentru că nu depinzi de infrastructura locală. El avertizează că trebuie însă foarte multă atenţie la păstrarea datelor, explicând că Infrasoft foloseşte un sistem de back-up în mai multe locuri din România şi străinătate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/un-antreprenor-roman-vorbeste-despre-planurile-sale-de-a-cuceri-europa-cu-o-suita-de-programe-de-management-14116919
14116919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.