Investitorii strâng din dinţi şi se pregătesc pentru croşeul recesiunii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 iunie 2022 45 afişări

 Investitorii strâng din dinţi şi se pregătesc pentru croşeul recesiunii

Nervii investitorilor care mai speră că economia SUA nu se va confrunta cu recesiunea sunt întinşi la maxim, după ce Fed a majorat dobânda la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani. Decizia instituţiei americane amplifică puternic teama de recesiune şi alimentează un trading haotic, scrie Reuters.

Tot mai mulţi analişti şi investitori sunt de părere că intrarea în recesiune a economiei americane a devenit un scenariut foarte posibil, odată cu majorarea dobânzii şi anunţarea unor noi măsuri pentru lupta contra inflaţiei galopante.

Acţiunile au crescut, ca semn al încrederii în Fed privind reuşita în lupta cu cea mai gravă inflaţie din ultimii 40 de ani. Cu toate acestea indicele S&P a scăzut cu 22,2%, iar piaţa se află în zona de bear market.

„Volatilitatea va rămâne ridicată, ceea ce îi fac pe investitori să evite asumarea unor riscuri”, a declarant Steve Bartolini, manager de fonduri în cadrul T. Rowe Price.

Pe lângă creşterea surprinzătoare a dobânzii, analiştii au venit cu perspective economice negative pentru economie. Conform economiştilor, creşterea economică a SUA va încetini cu 1,7% în acest an.

Oficialii băncii centrale a SUA au dat de înţeles că dobânda va fi din nou majorată, însă Jerome Powell, şeful Fed a menţionat că această măsură şi „nu va fi o hotărâre luată în circumstanţe obişnuite”.

Powell este de părere că factorii de decizie politică vor putea să controleze situaţia economică, pentru a nu se ajunge la o recesiune severă. Cu toate aceştia, există analişti mai pesimişti. Economiştii de la Wells Fargo sunt de părere că există un risc de recesiune de peste 50%. Creditori importanţi precum Deutsche Bank sau Morgan Stanley tind să dea dreptate celor de la Fargo.

Pentru piaţa de capital intrată deja în zona de bear market, o recesiune ar însemna şi mai multe probleme, pentru că în pieţele bear recesiunile durează mai mult şi provoacă în medie pierderi de 35%.

„Dacă vom ajunge în recesiune la finalul acestui an sau la începutul anului viitor, am putea pierde şi mai mult decât în prezent”, a declarant Sean McGould, preşedinte al firmei de investiţii Lighthouse Investment Partners.

Fed a semnalat că creşterea dobânzii va continua în iunie şi iulie, cu o posibilă decelerare către septembrie. Cu toate acestea, este posibil ca instituţia să se abată de la acest plan, după apariţia celor mai mari preţuri de consum din ultimii 40 de ani.

Înainte de decizia care a şocat marile pieţe financiare, Fed s-a confruntat cu critici din partea investitorilor privind lipsa de acţiune în problema inflaţiei.

„Fed se află într-o poziţie foarte dificliă în care s-a pus singură din cauza gestionării greşite a politicii monetare şi din cauza faptului că a permis inflaţiei să atingă acest nivel”, a spus Michael Rosen, din cadrul Angeles Investment.

În ciuda tuturor acestor probleme, unii analişti rămân optimişti privind economia, însă nimeni nu ştie cât va mai dura acest optimism.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.