În sfârşit o veste bună după ce COVID-19 a făcut ravagii la nivel mondial. Al doilea om din lume, vindecat de o boala care până acum era incurabilă

Postat la 11 martie 2020 737 afişări

În sfârşit o veste bună după ce COVID-19 a făcut ravagii la nivel mondial. Al doilea om din lume, vindecat de o boala care până acum era incurabilă

Un bărbat din Londra a devenit a doua persoană din lume care a fost vindecată de HIV, scrie BBC. La mai mult de 30 de luni de la oprirea tratamentului antiretroviral, boala nu a recidivat încă. El nu a fost vindecat de medicamentele HIV, ci de un tratament cu celule stem pe care l-a primit pentru un tip de cancer pe care l-a avut, relatează revista Lancet HIV. Donatorii acestor celule stem au o genă neobişnuită care le oferă protecţie împotriva HIV.

În 2011, Timothy Brown, „pacientul din Berlin” a devenit prima persoană despre care s-a raportat că s-a vindecat de HIV, la trei ani şi jumătate după ce a urmat un tratament similar.

Care este tratamentul?

Transplanturile de celule stem par să oprească reproducerea virusului în interiorul corpului înlocuind celulele imune ale pacientului cu cele ale donatoarului, care rezistă la infecţia cu HIV.

Potrivit medicilor, Adam Castillejo - pacientul din Londra, în vârstă de 40 de ani, care a decis să-şi facă publică identitatea - nu prezintă nicio urmă de infecţie HIV detectabilă în sânge, lichid seminal sau ţesuturi. Cercetătorul principal, Prof. Ravindra Kumar Gupta de la Universitatea din Cambridge, a declarat pentru BBC News: „Rezultatele noastre arată că succesul transplantului de celule stem ca leac pentru HIV, raportat pentru prima dată în urmă cu nouă ani la pacientul din Berlin, poate fi reprodus.”

Dar acesta nu va putea fi un tratament pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc cu HIV. Terapia agresivă a fost folosită în primul rând pentru a trata cancerul pacienţilor, nu HIV. Iar medicamentele HIV actuale rămân foarte eficiente, ceea ce înseamnă că persoanele cu acest virus pot trăi mulţi ani. Profesorul Gupta a adăugat că este important de menţionat că acest tratament curativ prezintă un risc ridicat şi este utilizat doar ca ultimă soluţie pentru pacienţii cu HIV, care prezintă, de asemenea, o afecţiune hematologică care le pune în pericol viaţa. „Prin urmare, acesta nu este un tratament care ar putea fi oferit pe scară largă pacienţilor cu HIV care urmează un tratament anti-retroviral de succes.” Însă ar putea oferi speranţa de a găsi o cură, în viitor, folosind terapia genică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hiv,
tratament,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.