În mijlocul disputei despre justiţie şi libertatea presei, Polonia cumpără compania media Polska Press, prin intermediul concernului petrolier PKN Orlen

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 decembrie 2020 32 afişări

În mijlocul disputei despre justiţie şi libertatea presei, Polonia cumpără compania media Polska Press, prin intermediul concernului petrolier PKN Orlen

Concernul petrolier controlat de statul polonez PKN Orlen va cumpăra compania media regională Polska Press de la investitorul german care o deţine, în contextul în care Polonia vrea să readucă cât mai mult din presa locală pe mâini autohtone, potrivit Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie a susţinut de mai multe ori că grupurile media străine au prea multă influenţă în Polonia şi că acest lucru ar distorsiona discursul public. De cealaltă parte, criticii guvernanţilor susţin că statul vrea să doar un control mai mare asupra instituţiilor media independente.

Daniel Obajtek, directorul executiv al PKN Orlen, a declarat pentru agenţia de presă Reuters că această achiziţie are doar un scop de business.

„Ar trebui să fie tratată drept o componentă importantă care poate susţine vânzările, ceea ce este foarte important în contextul viitoarei dezvoltări a reţelei de retail pe care o controlează PKN Orlen”, a declarat Daniel Obajtek.

Mutarea guvernului polonez vine în contextul în care atât Polonia, cât şi Ungaria, sunt puse sub investigaţie de Uniunea Europeană în urma eforturilor guvernelor din aceste ţări de a submina libertatea justiţiei şi libertatea presei. Cele două ţări blochează bugetul UE pentru perioada 2021-2027 şi fondul de reconstrucţie pe timp de pandemie, din cauza unei clauze care leagă accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Polonia nu a dat niciodată curs ambiţiei de a controla mai multe instituţii de presă până acum, iar acest lucru s-a datorat temerilor legate de un potenţial conflict cu UE, au declarat surse din apropierea situaţiei pentru Reuters.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
presa,
mediere,
companie,
cumparare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.