Impozitare echitabilă: Comisia vrea să elimine societăţile de tip ”cutie poştală” prin care anumite grupuri evită plata taxelor şi impozitelor

Autor: Roxana Rosu Postat la 22 decembrie 2021 61 afişări

Impozitare echitabilă: Comisia vrea să elimine societăţile de tip ”cutie poştală” prin care anumite grupuri evită plata taxelor şi impozitelor

Comisia Europeană a prezentat miercuri un proiect de lege pentru combaterea utilizării abuzive a entităţilor fictive, firme care nu au activitate economică şi sunt folosite pentru a evita plata unor impozite (societăţile de tip „cutie poştală”).

Comisia atrage atenţia că, deşi societăţile de tip „cutie poştală” pot avea funcţii de afaceri şi comerciale utile, unele grupuri internaţionale şi chiar persoane fizice abuzează de acestea în scopuri de planificare fiscală agresivă sau de evaziune fiscală.

Anumite întreprinderi direcţionează fluxurile financiare către entităţile fictive din jurisdicţiile cu impozite foarte scăzute, fără impozitare sau din cele unde impozitele pot fi eludate cu uşurinţă.

În mod similar, unele persoane fizice pot utiliza entităţi fictive pentru a-şi sustrage activele şi bunurile imobile de la plata impozitelor, fie în ţara lor de reşedinţă, fie în ţara în care se află proprietatea.

„Societăţile de tip „cutie poştală” continuă să le ofere infractorilor o posibilitate uşoară de a abuza de obligaţiile fiscale. Am văzut prea multe scandaluri cauzate de-a lungul anilor de utilizarea abuzivă a acestor entităţi fictive. Acestea dăunează economiei şi societăţii în ansamblu, impunând, de asemenea, o sarcină suplimentară inechitabilă contribuabililor europeni. Astăzi ne îndreptăm spre următorul nivel în lupta noastră îndelungată împotriva aranjamentelor fiscale abuzive şi în favoarea unei mai mari transparenţe a întreprinderilor. Noile cerinţe de monitorizare şi raportare pentru societăţile de tip „cutie poştală” vor îngreuna accesul acestora la avantaje fiscale neloiale şi vor facilita urmărirea de către autorităţile naţionale a eventualelor abuzuri comise de acest tip de societăţi. În Europa nu există loc pentru cei care exploatează normele în scopul evaziunii fiscale, al evitării obligaţiilor fiscale sau al spălării banilor: toată lumea trebuie să îşi plătească impozitele în mod echitabil.”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Odată adoptată de statele membre, propunerea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Aceasta este una dintre iniţiativele din setul de măsuri al Comisiei care vizează combaterea practicilor fiscale abuzive.

„Prezenta propunere va înăspri presiunea aplicată societăţilor de tip „cutie poştală”, stabilind standarde de transparenţă astfel încât utilizarea abuzivă a unor astfel de entităţi în scopuri fiscale să poată fi detectată mai uşor. Propunerea noastră stabileşte indicatori obiectivi pentru a ajuta autorităţile fiscale naţionale să detecteze firmele care există doar pe hârtie: în consecinţă, societăţile respective vor fi supuse unor noi obligaţii de raportare fiscală şi vor pierde accesul la avantajele fiscale. Acesta este un alt pas important în lupta noastră împotriva evitării obligaţiilor fiscale şi a evaziunii fiscale în Uniunea Europeană., a declarant Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

În decembrie 2021, Comisia a prezentat o transpunere foarte rapidă a acordului internaţional privind impozitarea minimă a întreprinderilor multinaţionale. În 2022, Comisia va prezenta o altă propunere privind transparenţa, care va impune anumitor mari întreprinderi multinaţionale să îşi publice ratele efective de impozitare, precum şi cea de a 8-a Directivă privind cooperarea administrativă, care va permite administraţiilor fiscale să dispună de informaţiile necesare pentru a acoperi criptoactivele.

În plus, deşi această iniţiativă abordează situaţia din interiorul UE, Comisia va prezenta în 2022 o nouă iniţiativă pentru a răspunde provocărilor legate de entităţile fictive din afara UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisie,
impozite,
evitare,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.