IFN-urile vor putea cofinanţa proiectele din agricultură cu fonduri europene pe exerciţiul 2014-2020

Autor: Raluca Ghinea Postat la 26 februarie 2015 48 afişări

Instituţiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea să acorde cofinanţări pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiază de fonduri europene în programul 2014-2020, după ce Ministerul Agriculturii va semna zilele următoare un protocol cu asociaţia ALB România.

"Am reuşit să ne regăsim la masa de negocieri pentru recunoaşterea IFN-urilor în general şi a leasingului în special ca sursă de cofinanţare pe programul fondurilor europene pentru agricultură pentru exerciţiul financiar 2014-2020. (...) Membrii ALB care doresc vor adera la acest protocol, fiind recunoscuţi ca instituţii de cofinanţare care urmează a fi recomandate mai departe de către Ministerul Agriculturii ca sursă de cofinanţare celor care vor să atragă fonduri europene", a declarat joi secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu, într-o conferinţă.

Ea a arătat că experţii juridici ai asociaţiei au lucrat împreună cu reprezentanţii ministerului pe textul de directivă care trebuie implementată şi la proiectul de protocol între cele două entităţi.

Pe datele actuale, cofinanţarea în sistem leasing prezintă dezavantajul unei durate scurte a contractului, de maxim doi ani, cât reprezintă faza de implementare a proiectului, reprezentanţii ALB solicitând ministerului ca perioada contractuală să fie extinsă şi pe durata monitorizării, astfel încât dreptul de proprietate să fie transferat la finalul acesteia.

"La acest moment al discuţiilor, leasingul este recunoscut doar pe perioada de implementare. Finanţarea este recunoscută pe două perioade distinct, cea de implementare şi cea de monitorizare. Prima merge până la maxim doi ani, leasingul este recunoscut ca sursă de cofinanţare, cu impunerea transferului de proprietate cu 60 de zile înainte de termenul de implementare, ceea ce face leasingul neatractiv din cauza perioadei mai scurte, condiţii în care rata de plată va fi destul de mare pentru client", a spus Ahciarliu.

În schimb, perioada de monitorizare ajunge până la 4-5 ani, astfel că asociaţia a propus ca transferul de proprietate să se realizeze cu 60 de zile înainte de încheierea perioadei de monitorizare.

"A rămas în textul protocolului pe care-l aşteptăm semnat de minister ca acest aspect să devină text renegociabil în faza a doua a acestui instrument. (...) Vom porni în formula care este acum, cu recunoaşterea IFN-urilor din Registrul Special al BNR ca parteneri în cofinanţare de către minister, iar pentru leasing maxim 2 ani perioada de implementare, urmând ca în viitorul apropiat să lucrăm cu MADR la o soluţie de prelungire a contractelor de leasing până la finele perioadei de monitorizare", a punctat secretarul general.

Ministerul Agriculturii le-a transmis celor de la ALB că impunerea perioadei pentru contractul de leasing provine din textul de directivă, aspect analizat ulterior de asociaţie, care nu a regăsit această impunere, urmând să solicite în perioada următoare un punct de vedere de la Comisia Europeană.

IFN-urile sunt pregătite să înceapă derularea programului în martie, însă ministerul trebuie să mai lucreze la proceduri.

Firmele de leasing au mai participat la programele de cofinanţare până în 2009, când au fost excluse.

Piaţa de leasing financiar a înregistrat anul trecut un avans de 7% faţă de 2013, la 1,32 miliarde euro, susţinută de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, în timp ce leasingul de echipamente a avut o scădere de 11%, la 282 milioane euro.

Segmentul de echipamente destinate agriculturii a înregistrat o creştere a ponderii în totalul finanţărilor de echipamente de la 23% la 26%.

Preşedintele ALB, Felixd Daniliuc, spune că finanţarea agriculturii prezintă potenţial mare pentru firmele de leasing, mai ales pe sectoarele de silozuri, irigaţii şi cereale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LEASING,
COFINANŢĂRI,
/actualitate/ifn-urile-vor-putea-cofinanta-proiectele-din-agricultura-cu-fonduri-europene-pe-exercitiul-2014-2020-13898908
13898908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.