Guvernul ţine adaosul comercial „sub cheie“ încă cel puţin două luni, dar procesatorii şi fermierii nu privesc cu ochi buni măsura

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Cristina Roşca Postat la 30 ianuarie 2024 36 afişări

Măsura privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită cu 60 de zile, conform unui anunţ al premierului Marcel Ciolacu.

Guvernul ţine adaosul comercial „sub cheie“ încă cel puţin două luni, dar procesatorii şi fermierii nu privesc cu ochi buni măsura

„Categoric am fost afectaţi. Intervenţia statului nu e bine venită.“  „Credem că se va mai prelungi cel puţin o dată ordonanţa, până după alegeri mai exact.“

Măsura privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită cu 60 de zile, conform unui anunţ al premierului Marcel Ciolacu. Această veste, anunţată ca fiind în favoarea consumato­rului final, nu este văzută însă cu ochi buni nici de retaileri, nici de procesatori sau fermieri. 

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşte­rile speculative de preţuri, a ajutat la scăde­rea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cum­pă­rare a populaţiei“, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe reţeaua de socializare Face­book, după ce luni seara a avut o întâl­nire cu reprezentanţii retailerilor.

Acest anunţ vine după ce atât retailerii, cât şi proce­sa­torii declaraseră re­cent că nu doresc o pre­lun­gire a acestei măsuri, mizând mai degrabă pe o piaţă liberă, ghi­dată de cerere şi de ofertă. De altfel, re­prezen­tan­ţii retaile­ri­lor a­nun­ţau anterior că ar prefera să găsească o altă metodă de colaborare cu auto­rităţile pentru con­tro­lul inflaţiei şi nu o limitare a adaosului la principalele produse ali­mentare de bază, cele care se găsesc cel mai des în coşul de cumpărături.

„Negocierile dintre noi şi guvern au plecat de la trei luni de prelungire şi, în fi­nal, am ajuns la două luni. E bine şi aşa, pentru că deşi ne do­ream să nu se mai prelun­gească, în realitate nu ne aşteptam să iasă cum vrem noi. De fapt, cre­dem că se va mai pre­lungi cel puţin o dată, până după alegeri mai exact“, spune un executiv din re­tailul alimentar. 

Recent, marile re­ţe­le de magazine s-au întâlnit şi cu mi­nis­trul agriculturii, Flo­rin Barbu, pentru a discuta ce se va întâmpla de la 1 fe­bru­a­rie, după ce expiră termenul de apli­ca­re a măsurii de plafonare a adaosului co­mer­cial la alimen­tele de bază. Retailerii vor­beau atunci că o continuare a plafonării este de fapt o „intervenţie în mersul pieţei, al eco­no­miei“. Tot atunci, existau voci care spuneau că în pofida discuţiilor, decizia va fi una politică, mai ales într-un an electoral precum 2024. 

În final, Marcel Ciolacu a anunţat pre­lungirea acestei măsuri. În acelaşi timp, pro­ce­satorii, dar şi fermierii au spus şi repe­tă că nu văd cu ochi buni această ordonanţă pentru că în final ei plătesc „factura“. 

„Marile reţele de magazine au un plan de afaceri, plan de afaceri pe care l-au făcut la început de an. Iar dacă ei sunt afectaţi de această măsură, pentru că nu pot avea un adaos mare la unele produse, se îndreaptă către alte bunuri (cu scumpiri şi marje mai mari - n.red.) şi în final îl pun tot pe produ­cător să scadă preţul la livrare. Astfel, sigur că producătorii sunt afectaţi. Înţeleg că mai sunt două luni şi asta e“, spune Aurel Po­pescu, preşedintele ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panifica­ţie şi Produse Făinoase). El adaugă că pro­ducătorii de pâine nu-şi permit oricum să pună un adaos comercial de 20% şi poate doar cei care fac, de exemplu, făină pot cumpăra un grâu mai ieftin şi pot câştiga astfel. „Categoric am fost afectaţi. Inter­ven­ţia statului nu e bine venită pentru noi, dar pentru populaţie da“, a completat el.

Printre produsele de pe lista cu adaos comercial plafonat se numără pâine albă (între 300-500 grame), lapte de vacă de con­sum 1 litru, făină albă, carne proaspătă pui, carne proaspătă porc, legume proas­pete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr, smântână sau magiun. Din lista iniţială au dispărut şase articole, res­pectiv cozonacul, orezul, bulio­nul de roşii, margarina, drojdia şi carnea tocată. În schimb, în proiectul actual sunt introduse untul (până la 250 grame) şi magiunul (până la 350 grame), lista conţinând 17 bunuri.

Cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază au fost stabilite la maximum 20% la procesator, faţă de costul de producţie al produsului, maximum 5% pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de „mâini“ prin care trece, şi de maximum 20% la comerciant, faţă de preţul de achiziţie. Măsura este în vigoare începând cu luna august. 

Recent, Iasmina Blidar, directorul executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin - BOVICOOP, explica faptul că modul în care este acum în vigoare măsura de plafonare a adaosului comercial descurajează fermierii. „Costurile de producţie au crescut şi atunci procesatorul, fie că a vrut, fie că nu a vrut, tăinându-se posibilitatea de a avea un adaos comercial mai mare, a tăiat şi din preţul plătit la poarta fermei“, spunea ea. 

La rândul lui, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), afirma că atunci când s-a luat această devizie, asociaţia nu a fost consultată, însă în final tot fermierul pierde în urmă plafonării adaosului comercial.

De asemenea, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, organizaţie care grupează cele mai importante asociaţii şi patronate din industria alimentară, adăuga că din moment ce sunt companii care nu au fost de acord, se pare că nu a fost o măsură bună. 

Totuşi, preţurile produselor de bază incluse în această ordonanţă de urgenţă au scăzut în perioada în care aceasta a fost în vigoare. Iar asta într-o vreme în care, din cauza inflaţiei record, puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut.

O analiză a Consiliului Concurenţei arăta că luna august, prima lună de plafonare a adaosurilor comerciale, preţurile alimentelor de bază s-au redus cu până la 49%.

Iar în contextul în care la 1 februarie expira „termenul“ în care erau plafonate adaosurile, au existat mai multe voci din piaţă care au spus că vor urma creşteri de preţuri pentru produsele incluse în acest proiect de ordonanţă de urgenţă. Este vorba de produse de bază, precum legume, fructe, carne sau lactate, care se găsesc cel mai des în coşul de cumpărături.

Săptămâna trecută, George Bădescu, director executiv al AMRCR, asociaţia marilor reţele de comerţ de pe plan local, declara că trebuie gândite alte mecanisme mai puţin invazive, care să permită economiei de piaţă să funcţioneze liber.

„Putem decide să ne vedem punctual şi să evaluăm situaţia şi, în funcţie de context, să luăm măsuri adaptate. Putem chiar să apelăm din nou la mecanisme de plafonare, dacă va fi cazul, dar unde va fi cazul, nu peste tot. Pe termen lung, economia trebuie să asigure singură preţul corect (prin cerere şi ofertă). E interesul nostru să păstrăm preţurile cât mai jos ca să nu pierdem clienţii“, explica Bădescu.

Acum, Ciolacu aminteşte şi el de un mecanism pe termen lung, dar asta după ce va expira ordonanţa actuală.

„În paralel, voi continua dialogul cu marile lanţuri de magazine, cu care am avut şi astăzi o discuţie foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care preţurile să fie ţinute sub control. Am o singură  condiţie: ca producătorii şi procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!“

Lista actualizată a alimentelor pentru care adaosul comercial va fi plafonat începând cu februarie:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu „000“ până la 1 kg

6. Mălai până la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Smântână 12% grăsime

16. Unt până la 250 grame

17. Magiun până la 350 grame.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fermieri,
alimente,
retaileri,
produse,
carne,
magazine,
plafona

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.