Greenpeace: Planul României privind clima şi energia este neconvingător spre slab

Autor: Petru Mazilu Postat la 19 octombrie 2020 43 afişări

Reprezentanţii Greenpeace susţin că planul pe 10 ani al României privind clima şi energia este neconvingător spre slab şi ignoră recomandările Comisiei Europene. De aceea, forul european a criticat documentul spunând că are lacune chiar în punctele critice.

Greenpeace: Planul României privind clima şi energia este neconvingător spre slab

Potrivit Greenpeace România, Comisia Europeană spune despre documentul final că este incomplet, lipsit de ambiţie, lacunar în puncte critice, unde România ar trebui să-şi arate determinarea de a se desprinde de utilizarea combustibililor fosili.

„Nu avem aşteptări foarte mari de la acest plan, care este îmbibat cu nuclear, gaz şi cărbune, deşi schimbările climatice ne bat la uşă. Analiza realizată de Comisia Europeană ne demonstrează că autorităţile române sunt total nepregătite în vederea elaborării unui plan eficient. Comisia Europeană ne-a pus în faţa realităţii, ca în povestea faimoasă cu <<Hainele cele noi ale împăratului>>. Planul propus de România este neconvingător spre slab, iar recomandările de până acum ale forului european au fost aproape ignorate. Partea bună este că lucrurile nu vor rămâne sub această formă, pentru că noua Lege Europeană a Climei va aduce ţinte mult mai ambiţioase. Odată implementată, va obliga autorităţile române să grăbească tranziţia energetică, să renunţe la cărbune şi gaze şi să investească în energie verde.” spune Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace.

Comisia Europeană sesizează lipsa de ambiţie a României în ceea ce priveşte ţinta pe energie regenerabilă. România continuă să susţină o ţinta scăzută, de 30.7%, deşi potenţialul de energie regenerabilă este mult mai mare, susţin reprezentanţii Greenpeace. Alte probleme sunt progresul slab în privinţa eficientizării energetice, calitatea aerului şi lipsa unui grafic concret pentru eliminarea producţiei de cărbune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greenpeace,
plan,
climă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.